Hoppa till huvudinnehåll

F.d. CIA-anställd bakom läckan i USA

Den man som läckte informationen om USA:s massiva övervakningsprogram har tidigare jobbat för både CIA och den nationella säkerhetsmyndigheten NSA. Den 29-åriga Edward Snowden ville själv avslöja sin identitet, bara tre dagar efter att nyheten om USA:s hemliga övervakning publicerades i tidningarna Guardian och Washington Post.

– Det är allmänheten som ska bestämma om de här programmen eller den här politiken är rätt eller fel, säger Edward Snowden i en intervju för tidningen Guardian, som svar på varför han läckte uppgifterna. Det var ingen enskild händelse som sporrade honom, utan snarast en insikt om president Obama inte infriat sina löften om öppenhet.

– Du behöver inte ha gjort något fel, det räcker med en misstanke eller kanske ett felsamtal, och då kan de använda det här systemet för att gå tillbaka i tiden och granska varje beslut du någonsin har fattat, säger Snowden om det hemliga spionmaskineri som enligt honom har oanade resurser att övervaka folk.

Den 29-åriga Edward Snowden har tidigare jobbat både för CIA och fyra år för den nationella säkerhetsmyndigheten NSA via olika entreprenörer. Det var för tre veckor sedan som han vid ett NSA-kontor i Hawaii kopierade de dokument som visar att säkerhetsmyndigheten inte bara sysslar med en massiv övervakning av amerikaners telefontrafik utan också samlar in uppgifter om utlänningar via stora internetföretag som till exempel Google och Facebook.

Avslöjandet betecknas som en av de största säkerhetsläckorna i USA:s historia, och det har enligt den nationella underrättelsechefen James Clapper gjort säkerhetstjänsten stor skada.

USA:s nyaste visselblåsare Edward Snowden befinner sig sedan drygt en vecka tillbaka i Hongkong. Han hoppas på att få en fristad på Island.

Vita Huset har i det här skedet meddelat att man inte kommer att kommentera den senaste vändningen i övervakningsskandalen.

NSA har utvecklat ett verktyg för att analysera sin globala spaning. Verktyget visar att Iran är det land som USA övervakar mest intensivt gällande dator-, radio- och telefontrafik. Läs Guardians artikel om ämnet här.

Video: Reuters/The Guardian, Glenn Greenvald and Laura Poitras

Läs också:
Guardian: Boundless Informant: the NSA's secret tool to track global surveillance data
USA spionerar på sina medborgare
Facebook och Google förnekar delaktighet i övervakningsprogram
Obama: Dataövervakningen terrorismbekämpning
29-åring bakom övervakningsläcka

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes