Hoppa till huvudinnehåll

Landet som icke är – epokdrama om Edith Södergrans dikt och död

Regissör Tuija-Maija Niskanen och manusförfattare Eija-Elina Bergholm har med epokdramat Landet som icke är skapat en poetisk, men också realistisk film om modernisten Edith Södergran. Såsom diktarens liv genomsyras filmen av döden, dikten och sjukdomen

Edith Södergran (1892-1923) var en av de första modernisterna inom svensk litteratur, påverkad av fransk symbolism, tysk expressionism och rysk futurism.

Eftersom hon dog tidigt, vid endast 31 års ålder i tuberkulos, hann hon inte uppleva den berömmelse hennes poesi senare vann runtom i världen.

Edits liv är handlignen för epokdramat Landet som icke är. Den har regisserats av Tuija-Maija Niskanen och manuskriptet har skrivits av Eija-Elina Bergholm. Filmen är inspelad i autentiska miljöer i Vichtis och Nummela. Filmen genomsyras av döden, dikten och sjukdomen.

Titeln kommer från dikten och diktsamlingen Landet som icke är som gavs ut efter Edith Södergrans död 1923 av Elmer Diktonius.

Pirkko Nurmi, som spelar Edith Södergran, påminner till utseendet om henne och spelar poetiskt känsligt.

Edits liv och filmens synopsis

Edith Södergran föddes i ett medelklasshem i Sankt Petersburg. Hennes föräldrar Matts Södergran och Helena, född Holmroos, var båda finlandssvenskar, födda i Finland.

När Edith bara var några månader gammal flyttade familjen till byn Raivola på Karelska näset där hennes morfar Gabriel Holmroos köpte en villa åt dem.

I november 1908 insjuknade Edith Södergran i en lunginflammation. Nyårsdagen 1909 fastställdes att hon var TBC-positiv. Knappt en månad efter beskedet lades hon in på Nummela sanatorium, samma sjukhus som hennes far legat på innan han avled.

Vid 24 års ålder, hösten 1916, debuterade Edith Södergan med diktsamlingen Dikter. Den väckte ingen större uppmärksamhet, även om en del kritiker var lätt förbryllade. Boken var också fylld med tryckfel, vilket tas upp i dramat.

I filmen visas också Edith Södergrans vänskap med Hagar Olsson och Elmer Diktonius.

Vi får också antydningar om ett kärleksförhållande.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.