Hoppa till huvudinnehåll

Radikala höjningar i bostadsaktiebolags lånemarginaler

Höghus från yles arkiv
Höghus från yles arkiv Bild: YLE balkong

Många husbolag med banklån har fått meddelanden från sina banker om höjda lånemarginaler mitt i avtalsperioden. Fastighetsförbundet uppmanar drabbade bostadsaktiebolag till diskussion med banken eller till att konkurrensutsätta lånet på nytt.

- I maj höjde Nordea marginalen från 0,2 till 1,6 procent efter att ha meddelat om saken. Det är en verkligt stor höjning. Vi talar om tiotals, kanske hundratals euro i månaden beroende på bostadsstorlek, säger disponent Ari Aaltonen, som ansvarar för ett drabbat bostadsaktiebolag, Omenakoto i Esbo.

Bankerna motiverar marginalhöjningarna med finanskrisen och höjda produktionskostnader.

Många husbolag funderar nu febrilt på vad de kan göra åt saken. Utöver att diskutera med banken och konkurrensutsätta lånet på nytt kan man vädja till finansinspektionen eller föra ärendet till rätten.

- Det är ett par större banker som har skickat ut dessa brev, säger Harri Hiltunen, vd för Fastighetsförbundet. Bostadsaktiebolagen har redan gjort upp budgetarna för året. Där finns beräkningar för finansieringsvederlagen och bolagsvederlagen, och nu täcker inte finansieringvederlagen de höjda lånekostnaderna.

Bankerna klassar bostadsaktiebolag som företagskunder. Privatpersoners lånemarginaler kan inte höjas med endast ett ensidigt meddelande, men det kan företagskunders och kommuners lånemarginaler.

Enligt Fastighetsförbundet har många husbolag klagat om marginalhöjningarna till finansinspektionen och en del överväger att gå till rätten.