Hoppa till huvudinnehåll

Stora löften från Kina

Kineserna kommer
Kineserna kommer Bild: SVT / Ronja Yu luo jinsheng

En vacker sommardag 2006 landade den kinesiske företagaren Luo Jinsheng i Kalmar. Han blev förtjust i staden och när han fick reda på att Kalmar en gång var hjärtat i Östersjöregionen bestämde han sig för att investera.

En månad senare skrev han och Kalmar kommun under ett avtal där han köpte mark för 20 miljoner kronor och förband sig att göra en miljardsatsning. Ett handelscentrum för tusen kinesiska grossister med handel, hotell, spa och nya bostadskvarter skulle locka hit både investerare från Kina och köpare från Europa.

Medan politikerna i Kalmar predikade en ny framtid för sina invånare anlände busslaster med kinesiska byggarbetare till de småländska skogarna. Tillsammans med Kalmarbor skulle de förverkliga visionen av den nya framtiden.

Men av allt detta blev till slut ingenting. Vad var det egentligen som hände? Filmen fokuserar på mötet mellan Kina och Sverige, och skildrar vad som händer när globaliseringen kommer till en svensk småstad.

Dok: Kineserna kommer
Yle Fem måndag 17.6.2013 kl. 22.00 (Repris från 2011)
30 dagar på Arenan efter sändning

En film av Ronja Yu