Hoppa till huvudinnehåll

Vanligare med glåpord och hot mot fotbollsdomare

En fotboll på gräsplan.
En fotboll på gräsplan. Bild: Yle/ Bubi Asplund Raseborg,västnyland

Fotbollsdomarna är tidvis illa utsatta. Glåpord och ibland rena hot blir allt vanligare på fotbollsplanerna och det här vill man nu sätta stopp för.

I ett initiativ från domarutskottet inom fotbollsförbundets Vasa-distrikt riktar man sig nu till föräldrar och lagledning med en önskan om bättre attitydfostran. Målet borde vara att man mera hejar och uppmuntrar spelarna än skäller på domarna.

Kaj Smulter
Kaj Smulter. Kaj Smulter Bild: Yle/ Mischa Hietanen kaj smulter

Från domaruskottets sida oroar man sig för att ropen mot domaren från sidan av planen märkbart har ökat. Och det här gäller såväl åskådare som lagens funktionärer.

Nu räcker det

Från distriktets sida kommer man framöver att med hård hand beivra de överslag som riktas mot domarna i samband med matcherna.

Kaj Smulter som har fungerat som domare i femton år tycker att situationen stadigt blivit sämre. Enligt honom är det i många fall vid juniormatcher som problemet blir tydligt. Han säger att det här minskar intresset för att bli fotbollsdomare och han är rädd för att det nu kommer att bli allt svårare att rekrytera ungdomar till domarbanan.