Hoppa till huvudinnehåll

Västra Nylands sjukhus har svårt att klara sig

Västra Nylands sjukhus i Ekenäs.
Västra Nylands sjukhus har svårt att klara sig. Västra Nylands sjukhus i Ekenäs. Bild: Yle/Helena Rosenblad västra nylands sjukhus,Ekenäs

Det verkar näst intill omöjligt för Västra Nylands sjukhus i Ekenäs att klara sig. Sjukhusets verksamhet har krympt avsevärt, inte minst inom psykiatrin.

Kostnaderna har ändå inte sjunkit lika mycket och det har lett till ett minus under strecket. Årets minus budgeterades till drygt en halv miljon euro men det hann redan under fyra månader blir nästan 0,9 miljoner. För nästa år föreslås ett minus om närmare 2 miljoner euro.

Politikerna i sjukvårdsnämnden möts på torsdag för att diskutera läget nu och inför nästa år. Sjukhusets ledning säger att VNS inte kan producera mera vård eftersom befolkningen i regionen inte ökar - att upphöra med verksamheter hjälper inte heller eftersom intäkterna då krymper mera än utgifterna.

Moderorganisationen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt borde därför styra patienter från andra områden i Nyland till Västnyland. Kommunerna i regionen borde också enligt sjukhusledningen inse att betjäning dygnet runt i regionen inte kan fungera utan resurser.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland