Hoppa till huvudinnehåll

Åboländska kommuner vill inte lämna Kårkulla-samarbetet

Kårkulla i Pargas
Kårkullas enhet i Pargas. Kårkulla i Pargas Bild: Yle Åboland kårkulla

De åboländska kommunerna har inga planer på att följa Raseborgs exempel när det gäller samarbetet med Kårkulla.

I Raseborg föreslås nu att man borde utreda ifall det skulle bli billigare att själv producera tjänster för personer med funktionshinder, det vill säga tjänster som staden hittills köpt av Kårkulla.

Social och hälsovårdsdirektören i Pargas, Erja Wiili-Peltola, säger att samarbetet med Kårkulla fungerat bra och att samarbetet kommer att fortsätta trots att staden sparar.

Kimitoöns omsorgschef, Maria Wallin, säger att frågan inte diskuterats och tillägger att Kårkulla har varit en bra samarbetspart med viktig sakkunskap som man bör värna om.

I Åbo anser Maisa Kuusela, som är chef för äldresjukvården, att en sådan förändring skulle bli dyrare än det nuvarande systemet och därmed är frågan inte aktuell.

I Raseborg föreslår grundtrygghetsdirektören att frågan borde utredas eftersom man i Reso lyckats skära ner på kostnaderna genom att själv ta över tjänsterna. Raseborg har dessutom länge varit missnöjd med Kårkullas prissättning.

Enligt Wiili-Peltola betalar Pargas årligen stora summor för de 50 klienter som har Pargas som hemkommun. Men hon tillägger att det handlar om dyr service oavsett vem det är som står för servicen.

Det är dessutom för tidigt att fatta beslut om samarbetet med Kårkulla när ingen ännu vet hur social- och hälsovårdsreformen påverkar kommunernas behov av tjänster.

- Framtiden är väldigt oklar när det gäller social- och hälsovården och Kårkullas roll i det hela.

Wiili-Peltola säger att det ändå inte är uteslutet att staden själv börjar producera mera social och hälsovårdstjänster i ett försök att skära ner på kostnaderna i framtiden.

Kårkullas samkommunsdirektör Märta Marjamäki vill inte kommentera Raseborgs planer innan frågan behandlats i stadens grundtrygghetsnämnd på torsdag.

Raseborg överväger att sluta köpa tjänster av Kårkulla

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland