Hoppa till huvudinnehåll

Frågorna haglar tätt efter avslöjandena i USA

Konsultföretaget omsätter flera miljarder  euro per år
Konsultföretaget omsätter flera miljarder euro per år Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS inhyrd arbetskraft

Avslöjandena om den amerikanska övervakningen av telefon- och datatrafik väcker oro, ilska och frågor i USA och Europa. I USA frågar man sig hur det är möjligt att myndigheterna i rekordfart överlåtit en så stor del av underrättelseverksamheten i utomstående konsulters händer.

I Europa anser man att EU-kommissionen har slarvat med att skydda EU-medborgare och företag. EU-parlamentet i Strasbourg snabbinkallades till en extra debatt i dag.
- EU måste se över de avtal om informationsutbyte som man har med USA, säger många EU-parlamentariker i den häftiga debatten.

Parlamentarikerna är rasande på USA:s hemliga övervakning av telefon- och internettrafik. EU har i åratal gått med på att lämna ut uppgifter om finansiella transaktioner och reseuppgifter om sina medborgare till USA.

- Vi är naturligtvis väldigt bekymrade över vad det här kan få för konsekvenser för europeiska medborgare. Men vi vet lite för lite om detaljerna ännu, sade EU-kommissionär Cecilia Malmström Sveriges radio.

Enligt Malmström ska kommissionen träffa bland annat den amerikanska justitieministern i slutet av veckan och hon hoppas senast då får mera detaljerade svar.

Var fjärde agent inhyrd arbetskraft

I USA har avslöjandet lyft fram frågan om myndigheternas framfart när det gäller att lägga ut sin egen underrättelseverksamhet. Det har skett i rekordfart efter 11 september-attackerna - under de senaste åren har nästan var fjärde agent och expert i snitt köpts in som utomstående konsulter.

Enligt Washington Post kammar privata företag in cirka 70 procent av USA:s budget för underrättelseverksamhet.

Ett av bolagen som har sålt in sina tjänster till myndigheterna är bolaget Booz Allen Hamilton, som också anställde Edward Snowden för uppdrag på NSA, det nationella säkerhetsmyndigheten.

I fjol stod underrättelsetjänster för ungefär en fjärdedel av bolagets omsättning.

Konsulterna har samtidigt fått tillgång till hemligstämplat material.

Amerikanska politiker vill nu syna både hur Snowden anlitades och det växande antalet utomstående konsulter för dylika uppdrag.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes