Hoppa till huvudinnehåll

Juridikprofessorn och spionfabriken

Bilden av en öppen och liberal Obama bleknar
Bilden av en öppen och liberal Obama bleknar Bild: EPA/SHAWN THEW avlyssningsskandal

Vid militärbasen Fort Meade pågår krigsrättegången mot Bradley Manning, trots att få amerikaner får veta det. Där har också den stora spionfabriken sitt säte. Och visionen om Barack Obama som en liberal juridikprofessor som ömmar för öppenhet borde vid det här laget ha bleknat.

Tillsammans med en svensk kollega betraktar vi de aktivister som samlas till en stordemonstration framför militärbasens bastanta järnport och undrar bägge över en sak, var finns alla våra amerikanska kolleger?

Vi ser nämligen inte skymten av ett endaste TV-team från de stora nyhetsbolagen, trots att de alltid brukar finnas på plats med sina satellitbilar och direktsändningar från ort och ställe. Hemma hos oss är det här ju en stor händelse, konstaterar vi nordbor.

Att sända direkt skulle knappast ha varit möjligt så här nära porten, för en stund senare grimaserar fotografen lätt irriterad över att den trådlösa mikrofonen har slutat att fungerar. Så kan det faktiskt gå vid militäranläggningar där det också finns annan radiotrafik, och därför gäller det att leta fram en gammaldags kabel och koppla den mellan kameran och mikrofonen.

Vad vi inte vet då ännu är att vi befinner oss framför det ställe där man har byggt upp ett massivt system för att övervaka både amerikaner och utlänningar.

Det är visserligen ingen hemlighet att den nationella säkerhetsmyndigheten NSA har sitt högkvarter på militärbasen Fort Meade, som alltså ligger bakom järnporten. Men vad de egentligen håller på med har ännu inte avslöjats.

Nu tror vi bara att vi står framför den militärbas i delstaten Maryland där rättegången mot soldaten och Wikileaks-läckan Bradley Manning ska inledas.

Bland de aktivister som har samlats till demonstrationen till stöd för Manning finns också USA:s mest kända visselblåsare, den nu 82-åriga Daniel Ellsberg som på 1970-talet läckte dokument om det politiska spelet bakom Vietnamkriget. När jag undrar om han har tid för en intervju för Finlands TV frågar också han av mig: Var finns de amerikanska journalisterna?

- I dag har jag gett intervjuer till 8 europeiska journalister, och det enda amerikanska bolag som ville intervjua mig var Fox News, fortsätter han med ett brett leende.

Det är ett ironiskt leende, för de här vänstersinnade aktivisterna och det högerkonservativa Fox News är varandras motpoler. Förutom i en sak, och det är missnöjet med president Barack Obama.

Här vet man det som tidningen Washington Post skriver några dagar senare när den nya stora läckan är ett faktum. Det vill säga att president Obama inte bara har fortsatt med Bush-erans metoder att bekämpa terrorism, han har också i vissa fall utvidgat kontroversiella program.

Det handlar inte bara om drönarattacker och kommandoteam med uppdrag att döda terrorister. Ingen administration har tidigare haft så många rättsfall mot s.k. visslare som Obama-administrationen.

Den för den stora publiken nästan bortglömda Bradley Manning riskerar att få livstids fängelse trots att han vid det här laget har suttit fängslad i över tre år utan rättegång. Och mannen bakom den nu aktuella läckan, Edward Snowden, kommer inte heller att slippa lätt undan efter att ha avslöjat det massiva övervakningsnät som tydligen kan fånga upp nästan vem som helst som har en telefon eller en dator.

När president Obama häromdagen skulle kommentera övervakningsprogrammet tog han det i starkt försvar och sa att man inte kan ha 100-procentig säkerhet och samtidigt ha 100-procentig datasekretess och inga besvär alls.

Andra frågar om terroristjakten faktiskt behöver de här massiva resurserna, när flera amerikaner dör på grund av vapenvåld eller i de krig man utkämpar på främmande mark, än i terrordåd.

Den här gången sover ändå inte de politiskt starkt partiska TV-kanalerna.
En pinfärsk läcka är ju hett nyhetsstoff och kanske man till och med får igång en diskussion om den svåra balansen mellan säkerhet och personlig integritet.

Men frågan är hur mycket amerikanskt medieintresse det finns kvar om och när Snowden en dag skakar galler på amerikansk mark.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes