Hoppa till huvudinnehåll

Partikamrater styr kommunala bolag i Borgå

a-bolagens logotyp på flagga
A-bolagen leds av två socialdemokrater. a-bolagens logotyp på flagga Bild: YLE/Stefan Härus a-bostäder

Styrelseordförande och vd för Borgåägda bolag hör till samma parti. Frågan är om det här är ett problem.

Borgåägda A-bostäders styrelseordförande är socialdemokrat och bolagets VD har hört till samma parti. Borgå Energis styrelseordförande tillhör Svenska folkpartiet och vd:n uppfattas i vissa kretsar sympatisera med SFP.

Det finns kritiska röster som har tagit upp att det inte är sunt att vd:n och styrelseordförande i bolaget tillhör samma parti eftersom vd:n och styrelseordförande har mycket kontakt med varandra och diskuterar frågor dagligen. En del anser att VD:n och styrelseordföranden i praktiken har fattat besluten innan styrelsemötet och att de bara klubbas igenom där.

Det här håller inte SFP:aren Anders Rosengren med om. Han är styrelsemedlem i A-bostäder och upplever det inte som ett problem att vd:n och styrelseordförande båda tillhör socialdemokraterna.

Det att styrelseordförande i ett Borgåbolag helst inte ska höra till samma parti som vd:n diskuterades mycket lite i Borgå stadsstyrelse då valet av medlemmar till de Borgåägda bolagens styrelser nyligen var aktuell. Det här säger Anders Rosengren som också representerar SFP i stadsstyrelsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland