Hoppa till huvudinnehåll

Studentskrivningarna förnyas

Studerande redo att skriva studentexamensprov.
Studerande redo att skriva studentexamensprov. Bild: Yle studentskrivningar

Studentskrivningarna ska förnyas. Nu ska man bli bättre på att mäta abiturienternas allmänbildning. Muntliga språkprov kan också bli verklighet.

Det ska också bli lättare att jämföra studentvitsorden med varandra. Det här görs för att underlätta ansökningsprocessen till högskolorna.

Meningen med förnyelsen är att öka jämställdheten mellan abiturienterna, meddelar Studentexamensnämnden.

Elektroniska studentskrivningar framtidens melodi

Arbetet med att införa elektroniska studentskrivningar går också framåt. En del ämnen skrivs elektroniskt redan år 2016. Det här gäller geografi, tyska och filosofi.

Meningen är att hela studentskrivningen sköts elektroniskt år 2019. I praktiken betyder det att abiturienterna skriver provet med hjälp av en dator, inte med papper och penna som nu.

Skylt med texten "Tystnad, studentskrivningar pågår".
Skylt med texten "Tystnad, studentskrivningar pågår". Bild: Yle/Erica Vasama studentexamen,elektroniska studentskrivningar,studentskrivningar

Muntliga språkprov en del av examen?

De olika språkproven ska också förnyas. Bland annat ska ett nytt modersmålsprov tas i bruk år 2018. Det nya provet ska mäta abiturientens kunskapsnivå och förmåga att hantera information.

Studentexamensnämnden utreder också möjligheten att ordna muntliga förhör i språkskrivningarna. Abiturienterna ska också få ett skilt språkvitsord som visar hur bra man kan språket. Meningen med det nya vitsordet är att underlätta studenternas möjligheter att söka till utländska högskolor.

Arbetet med att förnya studentexamen inleds hösten 2013. Enligt den nuvarande tidtabellen ska de första förnyelserna tas i bruk redan år 2014.

Elektroniska studentskrivningar testades i Virmo