Hoppa till huvudinnehåll

Atte Blom om de svarta i USA

Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

Bilden av USA har förändrats i slutet av 1960-talet. Många börjar rikta kritik mot USA, i och med Vietnam-kriget. Men antiamerikanskhet är inte lösningen menar både Georg Henrik von Wright och Atte Blom.

Med sin makt och rikedom kan det amerikanska folket göra mycket illa, men också mycket gott. Atte Blom redogör för det politiska uppvaknandet och popmusiken.

Han börjar med Rosa Parks i bussen den 1 december 1955 och går vidare till studentrevolterna, de s.k. sit-ins, Martin Luther King och Black Power-rörelsen.

Men en generationsväxling skedde då afro-amerikanerna inte fick medborgerliga rättghieter, utan fick uppleva polisbrutalitet och dödsskjutningar. Atte Blom redogör för Malcolm X, Stokeley Carmichael, Rap Brown, James Foreman, Elridge Cleaver och Lee Roi Jones.

Deras texter är komplicerade analyser med klassmotsättningar och samhällsanalys. Det är inte fråga om svart rasism, menar Atte Blom. Våldet är en nödvändig del av den revolutionära kampen. Den svarta kapitalismen funkar inte.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet