Hoppa till huvudinnehåll

Atte Blom om de svarta i USA

Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

Bilden av USA har förändrats i slutet av 1960-talet. Många börjar rikta kritik mot USA, i och med Vietnam-kriget. Men antiamerikanskhet är inte lösningen menar både Georg Henrik von Wright och Atte Blom.

Med sin makt och rikedom kan det amerikanska folket göra mycket illa, men också mycket gott. Atte Blom redogör för det politiska uppvaknandet och popmusiken.

Han börjar med Rosa Parks i bussen den 1 december 1955 och går vidare till studentrevolterna, de s.k. sit-ins, Martin Luther King och Black Power-rörelsen.

Men en generationsväxling skedde då afro-amerikanerna inte fick medborgerliga rättghieter, utan fick uppleva polisbrutalitet och dödsskjutningar. Atte Blom redogör för Malcolm X, Stokeley Carmichael, Rap Brown, James Foreman, Elridge Cleaver och Lee Roi Jones.

Deras texter är komplicerade analyser med klassmotsättningar och samhällsanalys. Det är inte fråga om svart rasism, menar Atte Blom. Våldet är en nödvändig del av den revolutionära kampen. Den svarta kapitalismen funkar inte.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet