Hoppa till huvudinnehåll

Atte Blom om de svarta i USA

Musikmannen Atte Blom var passionerat intresserad av afro-amerikanernas frihetskamp i USA. Han gjorde många analytiska program om de svartas frihetskamp och kultur, med utgångspunkt i jazzen, Elridge Cleaver, de Svarta Pantrarna och Malcom X.

Bilden av USA har förändrats i slutet av 1960-talet. Många börjar rikta kritik mot USA, i och med Vietnam-kriget. Men antiamerikanskhet är inte lösningen menar både Georg Henrik von Wright och Atte Blom.

Med sin makt och rikedom kan det amerikanska folket göra mycket illa, men också mycket gott. Atte Blom redogör för det politiska uppvaknandet och popmusiken.

Han börjar med Rosa Parks i bussen den 1 december 1955 och går vidare till studentrevolterna, de s.k. sit-ins, Martin Luther King och Black Power-rörelsen.

Men en generationsväxling skedde då afro-amerikanerna inte fick medborgerliga rättghieter, utan fick uppleva polisbrutalitet och dödsskjutningar. Atte Blom redogör för Malcolm X, Stokeley Carmichael, Rap Brown, James Foreman, Elridge Cleaver och Lee Roi Jones.

Deras texter är komplicerade analyser med klassmotsättningar och samhällsanalys. Det är inte fråga om svart rasism, menar Atte Blom. Våldet är en nödvändig del av den revolutionära kampen. Den svarta kapitalismen funkar inte.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet