Hoppa till huvudinnehåll

Jukka Kola ny rektor vid HU

Jukka Kola tillträder posten som rektor i augusti men provsatt vid skrivbordet någon timme efter utnämningen Bild: Ari Aalto / Helsingin yliopisto jukka kola

Helsingfors universitets styrelse har utsett prorektor Jukka Kola till ny rektor för universitetet.

Han efterträder Thomas Wilhelmsson, som tillträdde som kansler för Helsingfors universitet i början av juni.

Jukka Kola, 53, har skött professuren i lantbrukspolitik sedan 1992 och sedan 2010 har han också skött uppdraget som prorektor på deltid. Kola var dekanus för Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten 2004-2009.

Kola har en realistisk vision

Eftersom Kola är prorektor satt han med på styrelsemötet men fick gå ut då valet skulle göras.
-Just då var det var mest att vänta på beslutet för det var inte alls klart vem av oss de skulle välja.

Av nio sökande intervjuades fyra; Jukka Kola, prorektor Ulla-Maija Forsberg, dekan Risto Renkonen och dekan Keijo Hämäläinen, alla är anställda av universitetet.

I motiveringen till varför just Kola valdes står bland annat att han har ett brett och helhetsinriktat perspektiv och en realistisk vision av hur universitetet ska utvecklas.
Själv tror Jukka Kola att hans erfarenhet spelade en viktig roll.
-Jag har varit i olika ledande positioner i så många år att jag vet vad som pågår här. Många saker fungerar bra men det finns också mycket som måste utvecklas. En sådan sak är studiehandledningen, att hjälpa de studerande att få ihop sina 55 studiepoäng varje år.


Vill att HU kommer på topplistan

Det finns ändå två områden som är speciellt viktiga för Jukka Kola och det är rekrytering och internationalisering.
-Om vi blir bättre på att rekrytera blir vi också mer internationella och det kommer att påverka vår ranking, säger han.
-Det viktigaste är inte den internationella rankingen men om vi utvecklar alla områden så kan vi kanske komma med på listan över de femtio bästa universiteten säger Jukka Kola.

Kola inleder sin femåriga mandatperiod som rektor i början av augusti.

Rektorn leder universitetets verksamhet och ansvarar för att universitetets uppgifter sköts på ett resultatrikt, ekonomiskt och effektivt sätt.

Jukka Kola är Helsingfors universitets 137:e rektor.

Kola besökte också Morgonöppet torsdagen 13 juni. Var den nya rektorn plugghäst eller festprisse under sin egen studietid? Hör intervjun här:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes