Hoppa till huvudinnehåll

Sibbobornas hälsovårdstjänster blir inte sämre

Nickby hälsovårdsstation får nya utrymmen vid årsskiftet. Bild: YLE/Hanna Sihlman nickby hälsovårdscentral

Sibbo börjar som första kommun i Finland marknadsföra sin hälsovårdstjänster till grannkommunernas invånare. Kampanjen inleddes på tisdag med en annons i flera tidningar.

Sibbo skickar också ut brev till personer som bor i gränsen till kommunen och till sommargäster. Dessutom öppnas en webbplats på adressen www.sipoo.fi/valinnanvapaus2014. Fram till augusti tar Sibbo emot intresseanmälningar, som bli bindande i höst.

Bakgrunden ligger i att finländare efter årsskiftet fritt får välja från vilken kommun de tar sina hälsovårdstjänster, det här enligt EU:s nya patientdirektiv. Invånare väljer sina hälsovårdstjänster från en hälsostation för ett år i taget.

Sibbo räknar med ett intresse för kommunens hälsovårdstjänster för i Sibbo är väntetiderna för läkar- och tandläkartider exeptionellt korta, en till två veckor. De som kan vara intresserade är folk som bor på gränsen till Sibbo, sommargäster. pendlare, svenskspråkiga och folk som jobbar i Sibbo.

Sibboborna påverkas inte negativt, intygar kommundirektör Mikael Grannas. Då kommunen kartlägger intresset i god tid så hinner kommunen rekrytera mera personal, säger Grannas. Han tror inte heller att köerna till mottagningarna ökar nämnvärt då kommunen är ute i så här god tid och hinner rekrytera.

Sibbo har i motsats till många andra kommuner lyckats bra med att rekrytera hälsovårdspersonal. De senaste fem åren har alla tjänster varit besatta.