Hoppa till huvudinnehåll

USA: Första rättsprocessen på grund av läckan

Turist i New York
Medborgarrättsorganisationer anser att Obamaadministrationen bryter mot lagen. Turist i New York Bild: Yle/Linus Hoffman new york city

Den stora övervakningsskandalen i USA har lett till den första rättsprocessen. Det är landets mest kända medborgarrättsgrupp ACLU som stämmer högt uppsatta tjänstemän på grund av den massiva insamlingen av information om amerikanernas telefontrafik.

"Övervakningsprogrammet kan jämföras med att tvinga varje amerikan att dagligen rapportera till myndigheterna om alla platser man har besökt, varje person man har talat med i telefon, samt tidpunkten och längden på samtalet", konstaterar organisationen i ett meddelande om den inledande rättsprocessen.

Brott mot grundlagen

ACLU eller den Amerikanska medborgarrättsunionen anser att administrationen har brutit mot grundlagen när man har samlat in information om tiotals miljoner amerikaners telefonsamtal, och man vill nu domstolsvägen se till att programmet avbryts och att arkiven raderas.

Det är bara en av reaktionerna på avslöjandet om USA:s massiva övervakning av telefon- och datatrafiken. Också internetjättar som är utpekade i skandalen, som t.ex. Google och Facebook, har bett både justiteminister Eric Holder och FBI-chefen Robert Mueller om tillstånd att publicera de uppmaningar de har fått av säkerhetsmyndigheten att ge uppgifter om folks nätbeteende . Enligt Google har företaget ingenting att dölja och man ska bara ett fåtal gånger ha följt uppmaningarna.

Även Obama-administrationen har inlett egna undersökningar för att se om landets säkerhet har skadats på grund av övervakningsläckan, samtidigt som flera opinionsundersökningar pejlar folkets uppfattning om den avslöjade operationen.

I den senaste som CBS och New York Times har låtit utföra anser en majoritet av amerikanerna att det är fel att spionera på vanliga människors telefonsamtal, men man är ändå inte speciellt oroad över att själv vara övervakad.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes