Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler vill förbjuda lek på gårdar

Marina Furuhjelm
Marina Furuhjelm får ofta samtal från folk som tycker att lek är störande Marina Furuhjelm Bild: Foto: Eva Frantz disponentförbundet

Grannsämjan kan ta stryk när alla ska samsas om samma gård under de soliga dagarna, och speciellt barns högljudda lekar kan reta gallfeber på en och annan granne. Allt fler vill förbjuda barn att leka på gårdarna.

Disponentsförbundets jurist Marina Furuhjelm berättar att det har blivit vanligare att folk tar kontakt för att fråga om man kan förbjuda till exempel bollspel.

- Det har faktiskt blivit mycket vanligare på de senaste åren, folk stör sig också på att barn leker med Lego på lördagsmorgnar och på babyn som skriker.

Kolik har lett till polissamtal

Furuhjelm har också varit med om att någon ringt till polisen för att de hade blivit störda av en baby med kolik.

Barns lek hör ändå till normalt liv och det kan vara svårt att förbjuda det.

-Men också äldre personer som inte vill spela bollspel har rätt att använda gården och då måste husbolaget försöka lösa det på något sätt, säger Marina Furuhjelm.

- Man kan tillexempel tillsammans besluta att man bara får leka på en del av gården.

Helt kan man inte förbjuda att barn leker annat än tysta lekar.

-Det fungerar inte att helt förbjuda lek även om majoriteten av husbolaget skulle vara för det. Vi har inga åtgärder att ta till, det enda som finns är att vräka de som bor där och det fungerar inte säger Marina Furuhjelm.

Ingen vill medge att barn stör

Vi frågade mänskor omkring på stan vad de tycker. Ulla som är påväg med sin sonson till Högholmen säger att barn i grannskapet aldrig stört, men hon säger att hon kan förstå att man inte orkar med lek och skrik på gården om man är sjuk, trött eller måste arbeta.

Jimi är elva år gammal och säger att han tycker att barn ska få leka på hans husbolags gård så länge de inte vandaliserar något.

- Jag vet att en pojke från ett annat hus blev retad av dom andra på gården, och nu kommer och kommer och söndrar våra leksaker, berättar han.

Toni är nybliven förälder till en liten flicka, och blir överraskad när han hör att människor velat förbjuda att utomstående barn att leker på husbolagen gårdar. Själv bor han i Tusby och där leker alla barn från alla husbolag tillsammans.

- Det är det som lär barn solidaritet, tycker Toni.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen