Hoppa till huvudinnehåll

Atte Blom om svensk progg och jazz

Atte Blom
Atte Blom Atte Blom Bild: Yle love records

Atte Blom, som var med om att grunda Love Records, brann för många slag av musik. Här utförskar han den svenska musikscenen 1970. Vi får höra intervjuer med de progressiva rockgrupperna Träd, Gräs och Stenar samt Gunder Hägg (senare Blå Tåget). Till sist träffar Atte Blom jazzmusikern Lasse Werner som har många Finlandsanknytningar.

Informationsruta

Gruppen Gunder Hägg var tvungen att byta namn (till Blå tåget) på grund av en strid med friidrottaren Gunder Hägg 1972.

Gunder Hägg är det närmaste folkets musik man kommer, menar Atte Blom. En revolt inom den svenska popmusiken. Gruppen är ett svenskt proggband med folkinfluenser och politiska idéer. Åtta personer utgör Gunder Hägg. Atte Blom träffar en av dem, Leif Nylén. Gunder Hägg hetter först Sound of Music, som kom ur en grupp Gorilla med författare och konstnärer. Plötsligt ville de spela mera musik. Atte Blom och Leif Nylén samtalar om musik, folkmusik och politik.

Träd, Gräs och Stenar var ett svenskt rockband bildat 1969. Gruppen räknades till proggrörelsen, men saknade den tydliga politiska inriktning som kännetecknade delar av denna rörelse. I stället liknar gruppen psykedelisk rock och krautrock. Gruppen intresserade sig för vad vi gör med vår natur och hur världen kommer att se ut om vi fortsätter.

Atte Blom träffar Bo Anders Persson och Thomas Gartz från Träd, gräs och stenar vid Sergels torg. De talar om hur Träd gräs och stenar blev till från International Harvester. Och hur gruppen vill ta med det svensknationella. Närmare svensk folktradition.. Man vill skriva texter alla kan förstå. Publiken får göra konserten. Livet på landet, naturen. De sjunger också en låt för Atte Blom som är aktuell 43 år senare. Vad finns i våra livsmedel? vad äter vi egentligen.

Jazzmusikern Lasse Werner (1934-1992) var pianist och skrev ett stort antal kompositioner för piano och orkester. Här spelar och pratar Lasse Werner med Atte Blom. Om hur Lasse Werner upptäckte jazzen, blev politiskt medveten med jazzen. Kom från ett högborgerligt hem. Om musik, alkohol, krog.

Lasse Werners kärntrupp bestod av Jan Carlsson, Christer Boustedt, men han spelade in och gav konserter i Finland tillsammans med Otto Donner. Här hör vi Lasse Werner spela med RSO. Låtarna: En dag i radiohuset med Bröderna Marx
och I den stora guden Pan.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.