Hoppa till huvudinnehåll

Atte Blom om svensk progg och jazz

Atte Blom, som var med om att grunda Love Records, brann för många slag av musik. Här utförskar han den svenska musikscenen 1970. Vi får höra intervjuer med de progressiva rockgrupperna Träd, Gräs och Stenar samt Gunder Hägg (senare Blå Tåget). Till sist träffar Atte Blom jazzmusikern Lasse Werner som har många Finlandsanknytningar.

Informationsruta

Gruppen Gunder Hägg var tvungen att byta namn (till Blå tåget) på grund av en strid med friidrottaren Gunder Hägg 1972.

Gunder Hägg är det närmaste folkets musik man kommer, menar Atte Blom. En revolt inom den svenska popmusiken. Gruppen är ett svenskt proggband med folkinfluenser och politiska idéer. Åtta personer utgör Gunder Hägg. Atte Blom träffar en av dem, Leif Nylén. Gunder Hägg hetter först Sound of Music, som kom ur en grupp Gorilla med författare och konstnärer. Plötsligt ville de spela mera musik. Atte Blom och Leif Nylén samtalar om musik, folkmusik och politik.

Träd, Gräs och Stenar var ett svenskt rockband bildat 1969. Gruppen räknades till proggrörelsen, men saknade den tydliga politiska inriktning som kännetecknade delar av denna rörelse. I stället liknar gruppen psykedelisk rock och krautrock. Gruppen intresserade sig för vad vi gör med vår natur och hur världen kommer att se ut om vi fortsätter.

Atte Blom träffar Bo Anders Persson och Thomas Gartz från Träd, gräs och stenar vid Sergels torg. De talar om hur Träd gräs och stenar blev till från International Harvester. Och hur gruppen vill ta med det svensknationella. Närmare svensk folktradition.. Man vill skriva texter alla kan förstå. Publiken får göra konserten. Livet på landet, naturen. De sjunger också en låt för Atte Blom som är aktuell 43 år senare. Vad finns i våra livsmedel? vad äter vi egentligen.

Jazzmusikern Lasse Werner (1934-1992) var pianist och skrev ett stort antal kompositioner för piano och orkester. Här spelar och pratar Lasse Werner med Atte Blom. Om hur Lasse Werner upptäckte jazzen, blev politiskt medveten med jazzen. Kom från ett högborgerligt hem. Om musik, alkohol, krog.

Lasse Werners kärntrupp bestod av Jan Carlsson, Christer Boustedt, men han spelade in och gav konserter i Finland tillsammans med Otto Donner. Här hör vi Lasse Werner spela med RSO. Låtarna: En dag i radiohuset med Bröderna Marx
och I den stora guden Pan.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Harjunpää och kalla döden

  Små brott med ytterst tragiska följder.

  Äldre konstapel Timo Harjunpää får lösa ett brott som begåtts närmast i misstag. En händelseräcka har börjat med små brott, men får ytterst tragiska följder.

 • Harjunpää och antastaren

  En våldtäktsman rör sig i en av Helsingfors förorter.

  Överkonstapel Harjunpää och hans kollega Onerva Nykänen försöker gripa en våldtäktsman som rör sig i en av Helsingfors förorter.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Somliga stänger vi in

  Vad sker i mentalvården i 70-talets Finland?

  Allt står inte rätt till med mentalvården i 70-talets Finland. Det går att låsa in en patient mot hans eller hennes vilja. Dessutom prioriteras medicinering framför terapi på vårdanstalterna.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken från 1973 möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

Nyligen publicerat - Arkivet