Hoppa till huvudinnehåll

Byn Pitkäpää fick "gårdskarl"

leif still och tora markkula
Byaassistenten Leif Still och Pitkäpää byaförenings ordförande Tora Markkula leif still och tora markkula Bild: YLE/Stefan Härus tora markkula

Leif Still har nu arbetat i fyra dagar som byassistent i Pitkäpää i Lovisa. Tillsvidare har uppdragen handlat om trädgårdsarbete och att stapla ved. Byföreningens ordförande Tora Markkula tror att det kommer att ta tid innan byborna förstår att man faktiskt får utnyttja byassistentens tjänster - och helt gratis dessutom.

leif still och tora markkula
Leif Still och Tora Markkula i skärgårdsgungan vid "Helmi" leif still och tora markkula Bild: YLE/Stefan Härus tora markkula

Byassistenten kan utföra vardagliga sysslor såsom fastighetsunderhåll, gårdsarbeten, mindre reparationer, städning, vedhuggning och till och med hjälpa till med bybornas datorproblem.

Pitkäpää byaförening rf. - som anställt byassistenten - kan också själv få hjälp med arbeten som behöver göras på till exempel föreningshuset "Helmi" eller på de gemensamma områdena.

Att byaföreningen kunde anställa en byassistent för ett år, har att göra med det faktum, att riksföreningen Byaverksamhet i Finland rf. (SYTY) inledde ett hjälpprojekt i Nyland senaste höst, där medlemsföreningar erbjuds en möjlighet att med lönestöd anställa långtidsarbetslösa som byassistenter.

Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland (ELY) deltar i finansieringen av byahjälpsprojektet.

Byn Pitkäpää ligger 6 kilometer söderut från Pernå kyrkby och har 42 invånare. På sommaren ökar invånarantalet då de cirka 100 sommarstugorna fylls med semesterfirare.

Läs också