Hoppa till huvudinnehåll

Flygfält en vitaminspruta för Lovisa

Cockpiten i ett propellerplan
Cockpiten i ett propellerplan Bild: Yle/Mika Kanerva flyg

Lovisa borde utreda om ett flygfält skulle platsa i staden. Det anser hälften av stadens fullmäktigeledamöter då de undertecknade samlingspartisten Kari Hagfors motion i frågan.

Grannstaden Borgå vill inte ha det flygfält som ersätter Malm i Helsingfors. Lovisa har hittills inte varit ett alternativ.

Enligt Hagfors borde staden hitta en vitamininjektion med tanke på kommande sämre ekonomiska tider. Ett flygfält i Lovisa skulle motivera järnväg längs kusten. Om östbanan dras norr om Kouvola hamnar Lovisa i dåligt läge.

Hagfors har gjort förarbete till sin motion och i den kommit fram till att Forsby skulle vara det bästa stället i den vidsträckta staden.

- Forsby är en växande by i korsningen av rikssexan och rikssjuan. Transportförbindelserna är bra och järnvägen kunde dras längs kusten ända till Sankt Petersburg.

Eftersom motionen fick stöd av fullmäktige ska tekniska nämnden i Lovisa börja utreda frågan. Sedan tas den upp i stadsstyrelsen.

- Om jag är ärlig så är jag inte övertygad om att motionen går igenom. Vissa åsikter är för det, vissa emot det, så är det alltid i politiken. Men om alla tänker förnuftigt på Lovisas framtid, så borde de vara intresserade av det här, säger Kari Hagfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland