Hoppa till huvudinnehåll

"Ingen generation har genomgått så stora förändringar"

Stenskär. Bild: Yle/ Nora Engström väståbolands skärgård

I den nya dokumentärfilmen "En dagandes sanning" är det Stig Jansson på Stenskär som berättar och reflekterar kring hur livet i skärgården har förändrats under hans livsstid.


Filmen om skärgårdens förändringar har producerats av Jan-Ole Nordlin och Åbolands skärgårdsstiftelse har drivit dokumentärfilmprojektet tillsammans med en del andra aktörer. Katja Bonnevier är koordinator för Skärgårdshavets biosfärområde och förklarar att filmen gjordes främst för dokumentering av ett åboländskt kulturarv och Nagumål.

I dokumentärfilmen är det Stig Jansson på Stenskär som genom hela filmen på äkta Nagudialekt berättar och reflekterar över hur livet i skärgården har förändrats. Det handlar bland annat om hur förbindelser har blivit bättre och hur ny teknik har underlättat livet på Stenskär.

Men Stig Jansson tycker också att det är märkligt att så få väljer att bo ute i skärgården året runt, så som han har gjort i snart 82 år. Ny teknik och likande verkar inte heller öka intresset för att bosätta sig på de åboländska holmarna.

- Ingen generation har varit med om så stora förändringar som min. Men det är klart att förutom att den utvecklingen har fört med sig att folk har flyttat bort så har det också underlättat våra liv här ute i skärgården, berättar Jansson.

Dokumentärfilmen där Stig Jansson delar med sig av livet i skärgården premiärvisades i Kirjais, Nagu på onsdag kväll men flera tillfällen kommer att utannonseras.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland