Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforsare skapade Käännös

Janne Teräsvirta, Samuli Woolston, Juha Grönholm och Antti Nousjoki från arkitektbyrån Alas vinnarlag. Bild: Lehtikuva: Markku Ulander antti nousjoki

Arkitekttävlingen kring Helsingfors kommande centrumbibliotek hade idel inhemska förslag på prispallen. Arkitektbyrån Ala Oy:s vinnarteam består av flera Helsingforsbor som var synbart rörda över segern.

- Det känns otroligt fint. Det här har varit en dröm för oss i flera år. Vi har hoppats att en dag få delta i tävlingen och vinna och nu är det verklighet, sade Samuli Woolston, partner på arkitektbyrån Ala.

Läs också: Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt

Ala Oy har varit med om att skapa offentliga byggnader förut till exempel i Norge och har också jobbat med biblioteksbyggnader. Men att få skapa något för sin egen hemstad är någonting helt annat.

- Det här är ett jättelikt steg för oss. Det är ett magnifikt ställe i vår hemstad, sade en rörd Samuli Woolston under prisceremonin i Musikhuset

Kollegan Antti Nousjoki från Ala lyfte fram det faktum att de tre främsta bidragen alla har lokala finska krafter bakom sig. Det ligger i tiden att skapa offentliga byggnader som har globala influenser men med stark förankring i platsen.

Vardagsrum av och för helsingforsare

Bidraget Käännös. Bild: Helsingfors stad käännös

Staden har engagerat invånarna i planerna kring centrumbiblioteket ända från början för att huset ska bli inbjudande. Avsikten är att få invånarna delaktiga.

- Som Helsingforsbo känns det extra betydelsefullt. Vi kan också få synpunkter för den kommande barnavdelningen från våra egna barn som är framtida biblioteksbesökare, sade Nousjoki.

Så här beskriver arkitekterna själva upplevelsen som det kommande centrumbiblioteket ska ge.

- Det är stort men har mjuka ytor med mycket trä som blir jätteinbjudande. Byggnaden bjuder på olika slags evenemang och arrangemang. Sedan går man upp i övre våningen och där finner man lugn och ro och otroligt fina vyer, säger Samuli Woolston.

Hållbarhet och inbjudande former

Käännös har en träfasad som buktar sig inåt och på så sätt bildar ett tak över huvudingången. Hela huset bärs upp av starka stålkonstruktioner. Mellanvåningen ska sjuda av aktiviteter och den översta tredje våningen ska vara lugn och luftig. Golvet sluttar uppåt mot kortväggarna och de utgör tysta platser för koncentration. En stor terrass går i skisserna under namnet ”medborgarbalkongen”. Från terassen har man utsikt rakt mot riksdagshusets trappor och pelargång.

I prismotiveringarna lyfte juryn fram den högklassiga arkitekturen, funktionaliteten, de miljömässigt hållbara lösningarna och att Käännös är en plan som är realistisk att förverkliga. Den enhälliga juryn berömde den avslappnade stilen som har goda utgångspunkter för moderna biblioteksfunktioner.

Läs också