Hoppa till huvudinnehåll

Käännös blir centrumbibliotek

Bidraget Käännös. Bild: Helsingfors stad käännös

Bidraget Käännös av arkitektbyrån Ala Oy har vunnit arkitekturtävlingen för Helsingfors kommande centrumbibliotek. Enligt juryn är byggnaden elegant, fungerande och estetisk.

Det vinnande bidraget offentliggjordes på fredag förmiddag. Enligt juryn blir biblioteket ett fint landmärke för Tölöviken.

Staden tog ursprungligen emot över 500 bidrag i arkitekturtävlingen. Domarna valde ut sex tävlingsbidrag som gick vidare till andra och sista skedet.

Centrumbiblioteket kommer att byggas i Helsingfors på VR-magasinens gamla tomt bredvid Musikhuset och konstmuseet Kiasma.

Staten deltar i byggandet av centrumbiblioteket

Kulturminister Paavo Arhinmäki meddelade i dag på ett seminarium om det nya biblioteket att staten kommer att stöda centrumbiblioteksbygget med särkild finansiering.

Regeringen beslutade denna vecka att Helsingfors centrumbibliotek är 100-årsjublieumsprojektet för Finlands självständighet år 2017, sade Arhinmäki.

Enligt Arhinmäki är det statsmakten önskan att byggandet av biblioteket sker i snabb takt, så man under jubileumsåret redan är i byggnadsfasen.

Bilder på alla sex bidrag finns här.