Hoppa till huvudinnehåll

Kemira: Försvaret borde ta sitt ansvar

Kemiras fabrik i Vasa.
Kemiras fabrik i Vasa. Bild: YLE/Anna Ruda fabriksområde

Det står bortom allt tvivel att det är försvarsmakten som dumpat vit fosfor i Infjärden i Vasa under krigsåren. Det säger Kemiras chef för pappersdivisionen, Kenneth Nystén.

Kemira har förbundit sig till att städa upp fabriksområdet i Vasa och sjön Infjärden när man nu lägger ner verksamheten i Vasa, men som Yle Nyheter Österbotten berättade på torsdag så förnekar försvarsmakten att man skulle ha någon koppling till fosforn.

- Man behöver inte vara särskilt intelligent för att räkna ut att fosforn härstammar från försvarsmakten, säger Kenneth Nystén.

Försvarsmakten tillverkade under krigsåren rökbomber och annan krigsgas på det område som idag är Kemiras.

- Vit fosfor är huvudingrediensen i rökbomber, säger Nysten. Han hävdar att kemira aldrig använt sig av fosfor i sin tillverkning i Vasa. Dessutom har försvaret redan tidigare hämtat bort fosfor från området.

- Det finns en krigstida bunker på fabriksområdet. Länge fanns det i den ett lager med fosfor som tillhörde försvaret, men de tömde den först under senare år, säger Nysten.

Brinner i kontakt med luft

Att fosforn överhuvudtaget hamnat i Infjärden har sin naturliga förklaring.

- Fosforn är stabil under vatten, men brinner vid kontakt med luft. Fosforn har placerats på sjöbottnen, i tunnor eller trälådor, men i vilket skick de är idag kan man bara spekulera om, säger Nysten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten