Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnoliv vid oas presenteras

Egyptolog Sofia Häggman och schejk Abdalla Baghi
Egyptolog Sofia Häggman och schejk Abdalla Baghi från Egypten. Egyptolog Sofia Häggman och schejk Abdalla Baghi Bild: Yle/Monica Slotte schejk abdalla baghi,Ekenäs

Vid Villa Schildt i Ekenäs öppnar en utställning vid namn Silver och Solögon, Kvinnoliv i oasen Siwa.

Dräkter från oasen  Siwa
Dräkter från oasen Siwa Bild: Yle/Monica Slotte kvinnoliv,Ekenäs
Kvinnoliv i oasen Siwa
Kvinnoliv i oasen Siwa Bild: Yle/Monica Slotte kvinnoliv,Ekenäs
Husgeråd från oasen Siwa
Husgeråd från oasen Siwa Bild: Yle/Monica Slotte schildts stiftelse,Ekenäs

Så långt västerut man kommer i den egyptiska öknen, alldeles vid gränsen mot Libyen, ligger den mytomspunna oasen Siwa. I århundraden var oasen nästan helt bortglömd. Man livnärde sig på egna odlingar och byteshandel med beduinkaravaner.

Invånarna är ett berberfolk med ett eget språk; siwi. Deras kultur har länge bevarats intakt eftersom man varit avstängd från yttervärlden. Idag sipprar ändå den moderna tiden in, med mobiltelefoner, tv och nya sedvänjor.

Kvinnorna i oasen har av hävd levt ett mycket traditionellt liv, berättar egyptologen Sofia Häggman.

- De arbetar inom hemmet med att ta hand om barn, familj och man. De tillverkar också hantverksprodukter som kan säljas.

Kulturen försvinner

Förändringens vindar blåser dock över oasen. Det innebär att kulturen är på väg att utarmas och assimileras med den egyptiska. Unga människor väljer ofta att tala arabiska istället för siwi. Man klär sig västerländskt och använder inte längre de tradtionella bröllopsdräkter som visas på utställningen. Identiteten är ändå viktig för siwanerna och utvecklingen för också goda saker med sig, berättar schejk Abdalla Baghi som besökte Villa Schildt i samband med öppnandet av utställningen.

- Kvinnorna i Siwa kan idag arbeta som lärare och sjuksköterskor. I år har också de första kvinnorna inlett sina universitetsstudier inom medicin. Inom 5 år får oasen med andra ord sina första kvinnliga läkare. Det kan man se som ett tecken på en utveckling som vi alla är glada över, säger Abdalla Baghi.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland