Hoppa till huvudinnehåll

Ljus stavframtid i Vasaregionen

Victor Östman, Erica Hjerpe och Mikael Westö hoppar stav.
Victor Östman, Erica Hjerpe och Mikael Westö hoppar stav. Victor Östman, Erica Hjerpe och Mikael Westö hoppar stav. Bild: Yle viktor östman

Viktor Östman och Erica Hjerpe är två målmedvetna 19-åriga stavhoppare som under Mikael Westös ledning utvecklats väl under de senaste säsongerna. Bägge har OS i Rio de Janeiro 2016 som huvudmål.

Mikael Westö har själv tävlat aktivt i många år och gör det fortsättningsvis. Ändå är det hans och släkten Westös medvetna satsning på ett teamtänkande i Österbotten som gjort att talangerna inom grenen nu börjar dyka upp.

- När man kommer till kritan ligger stavhopp så pass nära hjärtat att man vill hålla på med det, så länge man har något att ge, säger 31-åriga Westö som tillsammans med Johan Westö arbetar med stavhopparna i hela Österbotten.

Just nu är det framförallt två hoppare från Korsholm, Erica Hjerpe och Viktor Östman, som skapar rubriker i friidrotts-Finland. Östman var under 2012 statistikfemma i världen i sin åldersklass med resultatet 520.

- Viktor är snabb och smidig och har en förmåga att utnyttja sin kapacitet. Han är dessutom stark mentalt och har gjort smarta val längs med vägen, berättar tränaren Mikael Westö.

Egna EM som huvudmål för bägge

För Östman själv var 520 bara ett delmål på vägen - hans målsättning för säsongen 2013 är att rekordet skall ligga mellan 540-560 centimeter när säsongen är över.

Tävlingsmässigt är målet inställt på junior-EM i Rieti i Italien.

- Jag siktar på medalj i Rieti. Det finns ett par riktigt bra konkurrenter men nog räknar jag mig till favoriterna där, säger Östman som har ett år kvar på gymnasiestudierna vid Korsholms gymnasium.

Mycket av Östmans träning görs tillsammans med Mikael och Johan Westö samt ålderskumpanen Erica Hjerpe som under hallsäsongen skrev om sitt personliga rekord till 411.

- Övergången utomhus har nog gått bra. Jag hade ett fint träningsläger i Aten med landslagshopparna och det känns som att det går stadigt framåt, säger Hjerpe som tävlar i helgens Paavo Nurmi Games i Åbo.

Hon tycker om att tävla, men kommer eventuellt att tävla lite färre gånger 2013 än 2012 och satsa mer på kvalitetet. Huvudmålen är 22-åringarnas EM i Tammerfors och FM på hemmaplan i Vasa.

- Jag hoppas att jag kan stabilisera min nivå på rejält över fyra meter men visst skulle jag gärna hoppa runt 420-430 i sommar. Bara jag får i mina nya och styvare stavar är det helt möjligt, säger Hjerpe som till vardags kombinerar studier vid Hanken med livet som stavhoppare.

Teamet ger stöd och sparrning

Både Westö, Östman och Hjerpe ser stora fördelar med att tränar och ofta också tävla tillsammans. Styrkan ligger i att den individuella grenen nästan blir en lagsport.

- Stavhoppets natur är sådant att tävlingar ibland kan ta tre eller till och med fyra timmar i anspråk och man umgås väldigt intimt med sina medtävlanden, förklarar Westö.

- Vårt team här i Österbotten är nästan som ett lag i en lagsport. Det är skönt att ha likasinnade runt sig hela tiden som hjälper en, betonar Hjerpe.

- Man får positiv feedback hela tiden och får ta del av kunskap i gruppen. Det är viktigt betonar Östman.

På längre sikt vill både Viktor Östman och Erica Hjerpe nå världstoppen i sin tuffa gren. Mikael Westö ser ingen orsak varför det inte skulle kunna gå vägen.

- Med de förutsättningar vi har här i Österbotten med tränare och goda träningsmöjligheter samt den talang Viktor och Erica har finns det alla chanser att nå OS-deltagande och även framgång där. I detta skede är det ändå väldigt svårt att säga när de bägge bara är 19 år gamla. Det finns ändå potential i bägge att bli hoppare av världsklass, avrundar Westö.