Hoppa till huvudinnehåll

Nu sommarstänger BB i Jakobstad

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ena

På BB i Jakobstad börjar man förbereda sig för årets sommarstängning. Varken blivande mammor eller personalen verkar gilla sommarstängningen, men den tvingas fram av sparskäl.

Det är nu tredje året som BB i Jakobstad sommarstänger. Det blir billigare eftersom man inte behöver ta in vikarier då.
- Vi vill ha öppet hela sommaren, vi vill jobba på. Det kostar ju också att föda i Karleby, säger avdelningsskötare Susanne Wärnström.

Barnmorskorna Nina Martensson-Nygård och Kristina Sundström flankerar avdelningsskötare Susanne Wärnström Bild: YLE/Patrik Enlund susanne wärnström
Sommarstängningen innebär samtidigt att BB förlorar 50 föderskor som måste till Vasa eller Karleby för att föda. BB stänger i fem veckor från och med 20 juni.
- Allt gick jättebra, det var tredje gången för oss och det här var bästa förlossningen, säger Mirella Enlund som precis har fått en liten Alicia.

Enlund har fött alla sina tre barn i Jakobstad. Och det blev det precis som hon hoppades också den här gången, hon hann föda i Jakobstad innan BB sommarstänger den 20 juni.

Samtidigt visar statistik att 42 blivande mammor från Jakobstadsregionen valt att föda på BB i Karleby under årets fyra första månader. Överläkare Pirjo Dabnell uppskattar att i år kommer cirka 140 mammor från Jakobstadsregionen att föda i Karleby.
- Vi frågar inte varför de väljer Karleby, men vi är glada för alla som vill föda här, säger Dabnell.

Det finns också mammor som väljer Vasa. Under tiden Jakobstad har sommarstängt får vi 10 - 20 mammor därifrån uppskattar avdelningsskötare Hannele Rytylä på förlossningsavdelningen i Vasa. Resten av året kommer föderskor från Jakobstadsregionen nu som då. Inte heller i Vasa frågar man efter mammornas motiv.

På förlossningsavdelningen i Jakobstad är man förstås bekymrad över att Jakobstad förlorar föderskor till grannsjukhusen. Sommarstängningen påverkar men också diskussionen om BB:s framtid påverkar mammorna, säger Värnström.

Överläkare Fikre Fundusa i Jakobstad hoppas man får ett beslut om BB:s framtid i höst. Enligt Fundusa vet man inget om nästa år och för att planera verksamheten behövs ett besked.
- Jag vill också veta för egen del hur jag ska fortsätta mitt yrkesliv, säger Fundusa.

Bo Kronqvist, ordförande i social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad lovar nu besked. Han hänvisar till styrelserna i Jakobstadsregionens kommuner som alla kräver att ekonomin i vården måste ses över.
- I sommar tittar vi på social- och äldrevården. I höst är det dags för nämnden att se på specialsjukvården där också BB ingår.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten