Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö vill skapa debatt om säkerhetspolitiken

Niinistö i Ungern hösten 2012
Niinistö i Ungern hösten 2012 Bild: EPA/ATTILA KOVACS president niinistö

Uppdämda känslor styr i alltför hög grad det utrikes- och säkerhetspolitiska tänkandet, säger president Sauli Niinistö. Presidenten öppnade på söndag kväll samtalen på Gullranda, sitt alldeles eget privata utrikesforum. Och medgav på förhand att han är ute för att provocera debatt.

Inbjudna är drygt nittio experter på olika områden. Även om idén kommer från Sverige och tillställningen Folk och försvar fanns det litet av vanligt folk på Gullranda. Mer handlade det om herrar - från statsminister Jyrki Katainen (Saml) till försvarsmaktens kommendör Ari Puheloinen - från Björn Wahlroos till Frank Johansson från Amnesty.

Påfallande många deltagare är journalister. Till de anlända hör också många riksdagsmän och tjänstemän. En fjärdedel är kvinnor.

Med uppdämda känslor avser Niinistö debatten kring luftövervakningen av det isländska luftrummet. Debatten halkade snabbt in på frågan om ja eller nej till Nato, i stället för att handla om själva saken.

Presidenten drog också resultatet av Yles färska Natoenkät över samma kam. Och förundrade sig särskilt över det ologiska i att fler motsätter sig ett Natomedlemskap om Sverige är med än utan Sverige.
- Samtidigt visar andra undersökningar att det finns ett starkt stöd för nordiskt militärt samarbete, sade han.

Nato det stora temat

Finlands relationer till Nato förefaller att bli det stora diskussionsämnet. Niinistö provocerade deltagarna genom att påpeka att Finland hör till EU och FN. - EU är inkapabelt att lösa eurokrisen och FN bör skämmas över att krisen i Syrien fortgår. Viktiga internationella arenor går Finland förbi, som G8, G20 och Natos toppmöten.

Ett annat tema som diskuteras är relationen mellan mänskliga rättigheter och de handelspolitiska målen. Niinistö upprepade än en gång att han inte ger mycket för pekpinnefasoner, och frågade också hur det står till med de mänskliga rättigheterna i länder som får bistånd av Finland.

Och frågade någon nånting om de mänskliga rättigheterna då Finland gjorde pengar på Sovjethandeln, undrade han syrligt.

Måndagens inledningssession Finland i en föränderlig värld öppnas av utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP), och därefter följer inlägg av partiordförande Juha Sipilä (C), direktör Matti Apunen från EVA, professor Hiski Haukkala, och vänsterungas ordförande Li Andersson. Sedan fortsätter diskussionerna i grupper och informellt.

På söndag kväll bjöd Niinistö gästerna på middag; lax i murkelsås - och de fick också njuta av den presidentliga sommarbostadens berömda rabarbersaft.

Läs också