Hoppa till huvudinnehåll

Brev från Skogscentralen upprör skogsägare

Bild: Yle/ Bettina Aspfors kalvön

Skogsägare i Borgåtrakten, i Korsholm, i Oravais och i Nykarleby har den senaste tiden fått brev från Skogscentralen med råd om vad som borde avverkas i skogarna. Men i brevet sägs inget om att man inte måste följa råden utan också kan välja att bevara skogen.

Karin, som har en skogsplätt i anslutning till sin sommarstuga på Kalvön utanför Borgå, blev bestört när hon fick brevet. Hon vill bevara sin skog som den är. Den är för liten för att ge någon ekonomisk vinst och Karin använder den främst för rekreation.

Karin blev bestört när hon läste Skogscentralens brev. Bild: Yle/ Bettina Aspfors hongell karin

– Jag vet vad jag vill göra med min skog, säger hon. Men det här brevet har gått ut till många som kanske inte vet att man inte behöver följa Skogscentralens råd.

Natur och Miljö vill se mångsidigare rådgivning


I brevet ges inga alternativ. Det har tidigare kritiserats av Natur och Miljö. Verksamhetsledare Bernt Nordman säger att han förstår Karins reaktion.

– Man får mest undanflykter som svar av Skogscentralen och jag är väldigt besviken på att det inte sker någon förändring, säger Nordman.

Vill aktivera skogsägare

Kundansvarig Björn Stenmark på Skogscentralen säger att tanken med brevet är att göra skogsägare uppmärksamma på var det kan löna sig att vidta åtgärder.

– Det gäller inte bara avverkningar, utan också övrig skogsskötsel, till exempel röjningar. Man måste absolut inte göra som vi säger, påpekar Stenmark.

Läs också