Hoppa till huvudinnehåll

Få besökare på årets Provinssirock

Bild: YLE / Petter Sandelin provinssirock 2013

Årets Provinssirock hade bara 42 000 besökare och går därmed med förlust. I fjol beökte 56 000 personer festivalen i Seinäjoki.

Verksamhetsledare Harri Pihlajamäki tror att det minskade intresset beror på konkurrensen från andra musikevenemang och att ungdomarna har mindre pengar till sitt förfogande.

Pihlajamäki berättar att årets programförhandlingar var utmanande.
- Vi hade flera konkurrerande händelser i Europa som med stora summor betalade för de någorlunda dugliga banden, berättar han för Yle Pohjanmaa.

I årets Provinssirock uppträdde bland annat Bad Religion och Blur, båda stora band på 90-talet. Andra större namn i årets festival var Mew, det norska bandet Turbonegro och det svenska bandet The Sounds.

Pihlajamäki tror också att Provinssirock i år hamnar i skuggan av andra inhemska musikevenemang i juni och andra inhemska festivaler mot slutet av sommaren. Och enligt honom var det färre ungdomar på årets festival vilket kan förklaras med att de har mindre pengar överlag.

Annars förlöpte veckoslutet som normalt under Provinssirock, men det svalare vädret hade en lugnande effekt på firandet enligt de som ansvarade för säkerheten. Den enda farliga situationen uppstod då en försäljningspunkt utanför festivalområdet fattade eld.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten