Hoppa till huvudinnehåll

Österrike: För många tyskar vid universtiteten

Undervisningssituation vid Åbo Akademi med en föreläsare och studenter.
Undervisningssituation vid Åbo Akademi med en föreläsare och studenter. Bild: ÅA:s bildbank Åbo Akademi,universitet,Föreläsning,studenter,studerande,studier (verksamhet),elever

I Österrike bekymrar sig landets vetenskapsminister över att de tyska studenterna vid landets universitet blir allt fler. Man utreder som bäst om det på något sätt går att begränsa tyskarnas möjligheter att studera i landet.

Ungefär var nionde student vid de österrikiska universiteten kommer från Tyskland. I de gränsnära universitetsstäderna ska tyskarnas andel vid vissa studieinriktningar uppgå till 80 procent. Den österrikiska vetenskapsminstern Karlheinz Töchterle vill därför nu utreda om det är möjligt att på något sätt prioritera österrikiska studenter.

Vid universitetet i Wien, ser man ändå inte de tyska studenterna som något problem.
- Man överdriver problemet. Jag tycker inte att det finns så många tyskar eller andra utlänningar här, säger en student.

Enligt Josephine Raimerth som studerar i Wien hör det till att universiteten ska vara internationella. Bara på så sätt får man in nya idéer och tankar.
- Men finansieringen är förstås ett problem. Visst är det orättvist att österrikiska skattebetalare ska stå för utbildningen av tyskar, som aldrig kommer att jobba här, säger Raimerth.

Begränsning eller betalning

Och det är just pengar det främst handlar om. För en tid sedan stämde en nybliven läkare den österrikiska staten, för att hans studier hade dragit ut på tiden på grund av platsbrist på kurserna. Han vann i rätten och nu är man på ministeriet oroad över att det, bland annat på grund av tyskarna, ska komma fler rättsfall.

Österrike vill nu tillsammans med bland annat Tjeckien ta upp frågan inom EU. I Tjeckien anser undervisningsministern att det finns för många slovakiska studenter i landet. Att man inom EU skulle gå med på att begränsa studenters fria rörlighet är ändå osannolikt.

Österrike försöker därför också förhandla med Tyskland, för att få landet att betala. Hittills utan resultat.
- Jag skulle gärna vilja veta hur man tror att det här ska vara möjligt. Vi lär nog få vänta på de pengarna, konstaterar en av studenterna vid universitetet i Wien.

Läs också