Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg kan förbjuda namninsamlingar

I den här villan finns Bromarf filialbibliotek. Staden Raseborg vill sälja huset och ortsborna är rädda för att bibban försvinner.
I filialbiblioteken kanske inte framöver får finnas namninsamlingslistor (på bilden Bromarv bibliotek). I den här villan finns Bromarf filialbibliotek. Staden Raseborg vill sälja huset och ortsborna är rädda för att bibban försvinner. Bild: YLE/ Tiina Grönroos. bromarf bibliotek

Olika slag av namninsamlingar borde förbjudas i Raseborgs stads fastigheter.

Stadsstyrelsen tar i kväll (17.6) ställning till ett förslag att endast tillåta namninsamlingslistor på tre bibliotek, nämligen Ekenäs, Karis och Pojo.

I alla andra kommunala fastigheter så som stadshus, daghem och filialbibliotek skulle namninsamlingar förbjudas.

"Kan leda till besvärliga diskussioner med stadens anställda"

Som motivering till det föreslagna förbudet nämner stadsdirektören och stadssekreteraren att namnlistorna leder till "oro och besvärliga situationer"
eftersom stadens anställda "konfronteras med frågeställningarna" kring namninsamlingarna och det kan till och med hända att "undertecknarna börjar diskutera frågeställningen med stadens anställda".
Det leder till "förlorad arbetstid och andra olägenheter" för stadens personal, heter det i förslaget till förbud.

Förbudet mot namninsamlingarna skulle kompletteras av en uppmaning till stadens personal att hålla sig neutrala till frågorna som insamlingarna gäller.

Läs också