Hoppa till huvudinnehåll

Sommarberättelsen: Flickan skall uppleva historia

Riko Eklund
Riko Eklundh Riko Eklund Bild: Yle sommarberättelsen 2013

Kerstin Eklundhs (f. Furuhjelm) memoarer täcker tiden från hennes födelse år 1891 till hennes giftermål och avresa till S:t Petersburg år 1918. Det blev det dramatisk bröllopsresa från inbördeskrigets Finland till revolutionens Ryssland.

Hennes far lärde henne en gång i tiden att två saker var viktiga: att flickan skulle uppleva historia och att hon skulle ha papper på allt. Den unga Kerstin var modern för sin tid. Hennes minnesanteckningar är samhälleligt förankrade och berättar mycket om livet kring sekelskiftet.

Riko Eklundh läser i 15 avsnitt sin farmors memoarer. För Riko var farmodern en mycket central person under hans barndom och han hörde henne berätta många historier från sitt tidigare liv - de som hon sedan tecknade ner och blev hennes minnesanteckningar.

Riko inleder varje del med ett eget minne om farmodern.

Sänds fr.o.m. 17.6 kl 17.15 varje vardag (repris från 2000).

Varje avsnitt finns också att avlyssna på Arenan efter sändning.

Läs också