Hoppa till huvudinnehåll

2 500 jobb hotade vid Stora Enso - 650 i Finland

Skogsbolaget Stora Enso planerar att skära ned kring 2 500 personer globalt. Uppskattningen är att 650 arbetstillfällen i Finland drabbas.

Bolaget meddelade om nya sparplaner i april. Målet är att skära ner kostnaderna 200 miljoner euro.

I Sverige gäller nedskärningarna 750 jobb, i övriga Europa utanför Norden 850 och utanför Europa 250 jobb.

Nedskärningarna gäller alla verksamhetsområden och koncernens service- och stödfunktioner. Bolagets fabriker ska inte stängas.

Globalt har bolaget 28 000 anställda och 6 500 i Finland.

Stora Ensos kommunikationsdirektör Lauri Peltola säger att uppsägningarna är en del av bolagets strategi:

- Vi måste gasa och bromsa samtidigt. Vi satsar på biomateria i Latinamerika och förpackningar i Asien. Man måste satsa där tillväxtmarknaderna finns. För tillfället är både Finland och resten av Europa en del av världen där det är mycket svårt att tänka sig tilläggsinvesteringar just nu.

Anders Portin som är konsult på företaget Indufor och specialist på skog och skogsindustri förstår Stora Ensos uppsägningar:

- Marknaden viker här i Europa så som den tidigare har gjort i USA. Sämst är läget inom tryck- och skrivpapper. Skogsindustrin har genomgått verkligen stora förändringar under fem senaste åren. Mycket är redan gjort, men det finns helt säkert beslut som måste göras också i framtiden.

Men allt är inte lika problematiskt:

- Inom förpackningsindustrin och hushållspapper, näsdukar och sådant ser jag en klar framtid. Det som också är intressant är olika kemiska produkter som man kan få ut av trä. De är säkert på kommande på lite längre sikt, säger Anders Portin.

Läs också:
Stora Enso inleder sparkur

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes