Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör du på jobbet hela dagen?

Bild: Yle/Tiina Grönroos lata sig

Väldigt många går bara omkring och simulerar arbete. Visst, vi dyker upp på kontoret, men vad åstadkommer vi egentligen? Sociologen Roland Paulsen tycker att många jobb idag handlar mer om sysselsättning, än om att bidra med något av värde.

Paulsen har skrivit boken "Arbetssamhället", i den analyserar han det lönearbete som många utför i det moderna samhället. Och bilden är rätt nedslående.

- Jag brukar ta mig själv som exempel. Ifall alla sociologer gick ut i strejk, skulle ingen märka det, samhället skulle rulla på som vanligt.

Samtidigt finns det förstås många jobb som är livsviktiga, exempelvis inom sjukvården. Problemet ligger i de arméer av kontorsfolk som mest sitter på möten och skriver rapporter som inte leder någon vart, tycker Paulsen.

Knasiga arbetsuppgifter frustrerar

Enligt Paulsen är vi nuförtiden så fixerade vid lönearbete, att vi hellre sysselsätter folk med irrelevanta uppgifter, än minimerar arbetet - vilket vore det logiska.

- I vardagslivet är det ingen som välter en blomkruka för att få något att städa upp. I stället försöker vi minimera det arbete som måste göras.

Ändå skapas det jobb av det här slaget, vilket bara frustrerar de anställda. De upplever ofta att det är någon vits med det de gör.

Men om vi inte går på jobb, hur ska samhället då få in skattepengar? Det här tycker Paulsen att är en större ideologisk fråga som borde dryftas på politisk nivå.

- En grundinkomst kunde vara en lösning på problemet med tomt lönearbete. Samtidigt borde vi jämna ut arbetsbördan, så att ingen skulle jobba för mycket heller.

Hur förhåller sig sociologen Paulsen själv till sitt jobb och till den hägrande semestern? Lyssna på Radiohuset med start kl.15:03!

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle