Hoppa till huvudinnehåll

Byggbolag får styra torgprojekt i Jakobstad

Skiss över hur torget i Jakobstad kunde se ut.
Skiss över hur torget i Jakobstad kunde se ut. Bild: Google 2011 jakobstads torg

Stadsdirektör Mikael Jakobsson i Jakobstad har avbrutit offerttävlingen för planering av den underjordiska torgparkeringen. Istället blir det Mäenpää Byggnads Ab som får överta torgprojektet.

Beslutet att avbryta offerttävlingen tog Jakobsson efter att Mäenpää Byggnads Ab uttryckt ett önskemål om att få vara dragare också för torgparkeringen samtidigt som bolaget bygger ett nytt affärs- och bostadshus vid torget.

Man har valt arkitekt, planerare och byggare utan konkurrensutsättning

Märkligt förfarande, tycker arkitekt

Det ser verkligen märkligt ut, säger en förvånad Ilmari Heinonen. Heinonen är stadens pensionerade stadsplanearkitekt och har jobbat deltid med att begära in offerter på planeringen av torget. Nu avbröts den processen av stadsdirektören. Heinonen tycker det är märkligt att Jakobssons beslut inte har föregåtts av någon politisk diskussion.

- Genom att överlåta torget till ett privat bolag upphör stadens möjlighet att påverka projektet. Intrycket blir att man har valt arkitekt, planerare och byggare utan konkurrensutsättning, säger Heinonen.
Planeringen av torget uppskattas kosta en halv miljon euro och den underjordiska parkeringen runt 10 miljoner.

Inte stadens projekt

Stadsdirektör Mikael Jakobsson menar för sin del att torgsatsningen ska skötas privat och inte av staden. De formella besluten om projektet och att arrendera ut marken under torget kommer förstås att tas senare. På frågan vem som står för slutnotan svarar Jakobsson att betalare blir parkeringsbolaget som ska bildas. Bolaget får också sköta konkurrensutsättningen av planering och byggande. Staden blir minoritetsägare i bolaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten