Hoppa till huvudinnehåll

Iskmosunden i Korsholm växer igen

Iskmosunden i Korsholm
Iskmosunden i Korsholm Bild: Yle/Jussi Laine iskmo

Runt de små sjöarna finns både fastbosatta och fritidsbostäder. Den nybildade föreningen Iskmosunden har fått sammanlagt 27 000 euro av Närings-, trafik- och miljöcentralen, Korsholms kommun och föreningsmedlemmarna.

Föreningen har många planer för vad som kunde byggas om sjöarna skulle muddras.

- En vandringsled och en kanotled kunde bli bra här, för stränderna är väldigt fina, säger Föreningen Iskmosundens sekreterare Ola Österbacka.

- Sunden används också mycket vintertid eftersom vi har fina, upplysta, skidspår här runt. Rekreationsmöjligheterna är goda, säger Föreningen Iskmosundens ordförande Peter Back.

Back säger att det på en del platser i sjöarna finns upp till 3 och en halv meter slam och växtligheten frodas eftersom solstrålarna når ner till botten.

- Största problemet är gäddnatet som har ökat ganska kraftigt de senaste åren och det vill vi få bukt med, säger Back.

Risken är att sjöarna slammar igen helt och blir träsk om några år.

För undersökningen har Föreningen Iskmosunden anställt en projektchef som bland annat ska ta vattenprover och kartlägga djurlivet och fiskebeståndet. Österbacka säger att många alternativ för sunden har diskuterats.
Vad kostnaderna för att ställa i ordning vattnen kan bli är svårt att förutspå, men Back tror att det kan närma sig miljonbelopp.

- Åtminstone vi som bor här tycker ju att det skulle vara värt att bevara de här fina sunden, säger Back.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten