Hoppa till huvudinnehåll

Obamas Tysklandsbesök överskuggas av spionage

Obama med familj anlände igår till Berlin Bild: AFP / Lehtikuva berlin

USA:s president Barack Obama har inlett sitt första officiella statsbesök i Berlin. Besöket överskuggas av det amerikanska dataspionaget, som i hög grad har riktats mot Tyskland.

Familjen Obama anlände till Berlin redan igår kväll. Det officiella programmet står i tur i dag. För pappa Obama kan det trots värmeböljan i Tyskland ändå bli ett betydligt svalare välkomnande än då han senast besökte staden. Det var år 2008.

Då var han ännu senator och talade om förändring, bland annat för de nästan 200 000 människor som hade samlats i centrala Berlin för att höra honom tala.

Nu är tongångarna ändå lite annorlunda. Inför besöket kräver demonstranter att fredspristagaren Obama ska stoppa sitt drönarkrig och äntligen stänga fängelset i Guantanamo. Man protesterar också mot det planerade frihandelsavtalet mellan Europa och USA och så förstås mot dataspionaget. Bland många tyskar är tron på Obama inte längre speciellt stark.

Frågor kring dataspionaget

Också från officiellt håll måste Obama förbereda sig på en rad pinsamma frågor. Avslöjandena kring det amerikanska dataspionaget och det faktum att Tyskland har varit ett av de främsta målen för övervakningen, är frågor som förbundskansler Angela Merkel med säkerhet kommer att ta upp under mötet i dag. Det är i alla fall kravet från oppositionen.
- Hon har svurit en ed att skydda befolkningen, därför måste hon tydligt markera att den amerikanska säkerhetstjänsten går för långt, säger Gregor Gysi från vänsterpartiet Die Linke.

Tyska politiker talar redan om att man måste bygga upp ett europeiskt utbud av kommunikationstjänster för att garantera att amerikanska myndigheter inte ska kunna övervaka tyskar.

I Kennedys fotspår

Barack Obamas besök i Berlin kommer nästan på dagen 50 år efter att president John F. Kennedy besökte Västberlin. Obama kommer i dag på eftermiddagen att hålla ett tal för omkring 4 000 inbjudna gäster vid Brandenburger Tor.

De tysk-amerikanska relationerna bedöms i allmänhet vara lite ansträngda just nu och många hoppas därför att Obama i stället för att blicka bakåt, mot Kennedy, ska komma med egna förslag om hur USA och Tyskland borde utveckla sina relationer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes