Hoppa till huvudinnehåll

Självlärda konstnärer ställer ut i Karleby

Tyyne Eskos målning Kateus estää kehityksen (1978) Bild: Tyyne Maria Esko, 1978 outsider-art

KH Renlunds museum i Karleby vill slå ett slag för så kallad Annan konst, eller konst av självlärda konstnärer. Nu öppnar museet en utställning med målningar av framlidna Karlebykonstnären Tyyne Maria Esko samt Juha Pesonen från Tammerfors.

Juha Pesonens målning Kuiskiva omatunto Bild: Juha Pesonen juha pesonen

Båda konstnärerna förknippas med djärvhet. Tyyne Esko (1920-2011) avslöjar öppet och cyniskt makthavarnas girighet medan Pesonen målar självporträtt av sina inre motsättningar. Esko är känd också internationellt medan Pesonens målningar nu visas för första gången.

KH Renlunds museum i Karleby har aktivt fört fram så kallad Annan konst, på engelska outsider art och på finska ite-taide. Utställningen visas i Pedagogiet fram till slutet av september.

Intresse för Esko i USA

Tyyne Esko inledde sitt konstnärliga arbete först då hon blev pensionär, men desto synligare började hon föra fram hembygdens och hela nationens orättvisor i sina målningar. Hon hånade konstfältet och dess insiderkaraktär. Tyyne Esko försvarade också den fattiga människan och lyfte fram deras rättigheter.

Eskos målningar väckte intresse också i USA. Den betydande galleristen för outsider-konst Luise Ross köpte Eskos målningar och förde henne över atlanten. Genom New York Times artikel blev konstnärens målningar kända över hela världen.

Juha Pesonen målade i början av 2000-talet i sin mormors ödehus och hittade material på soptippen. På skåpdörrar och söndriga spånskivor föddes ett hundratal målningar med självporträtt och spruckna drömmar om ett lyckligt parförhållande. I ITE-museets utställning visas 99 målningar ur denna serie.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten