Hoppa till huvudinnehåll

"Arhippainen inte ett politiskt val"

Utnämningen av Max Arhippainen till Försvarsministeriets kommunikationsdirektör var inte ett politiskt val, understryker försvarsministeriet.

Det har blivit en mindre uppståndelse över att Arhippainen, som tidigare fungerat bland annat som ordförande för Svensk Ungdom, utsågs till posten av försvarsminister Carl Haglund från Svenska Folkpartiet.

− Få personer har så bred erfarenhet av media, samhälle och kommunikation som han, säger Haglund till Yle Nyheter.

Bland de som också hade sökt tjänsten fanns bland annat Högsta förvaltningsdomstolens informationschef Teuvo Arolainen och kommunikationsdirektör Johanna Saukkomaa vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Enligt professor Ari Salminen vid Vasa universitet var det verkligt tunga namn som fanns bland de sökande. Han menar att valet av Arhippainen med tanke på hans politiska bakgrund kan se illa ut, trots att det nödvändigtvis inte gjorts något formellt fel.

− Om vi talar om klart politiska utnämningar så är de etiskt tvivelaktiga, säger han.

Är det i det här fallet omöjligt att säga om utnämningen var politisk?

− Här verkar det nog för en utomstående som om någon grad av politisk färgning förekom, säger Salminen.

Centerns partisekreterare Timo Laaninen ser inte något konstigt i utnämningen av Arhippainen till kommunikationsdirektör. Gällande utnämningar som ser klart politiska ut, som till exempel då inrikesminister Päivi Räsänen från Kristdemokraterna utnämnde partikamraten Päivi Nerg till kanslichef, tror Laaninen inte att det har skett någon stor förändring i landets sed.

− Det här borde tas fram i regeringsförhandlingarna. Partierna skulle ingå ett avtal och göra sig av med principen om att varje minister har rätt att välja oberoende av de andra partiernas åsikter.

Max Arhippainen fungerade senast som direktör för samhällsrelationer och kommunikation vid Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes