Hoppa till huvudinnehåll

Cucumbersandwich hör till cricketmatchen

Bild: Yle/ Bubi Asplund cricketmatch,Ekenäs


Ett bra sätt att träffa kompisar och spela det spel man spelade som barn i England. Bland annat det är orsaker nog att spela cricket i Ekenäs.

Ekenäs Cricket Club grundades av några i Ekenäs bosatta engelsmän år 2010. Alan Parry, som är en av de som grundade klubben, säger att "cucumber sandwich and a cup of tea", också är mycket viktigt.
- Det är en tradition som hör till. Våra matcher är så korta att tekoppen kommer efter matchen, men i England kan en cricketmatch räcka tre, ja till och med fem dagar, säger Alan Parry med sin sjungande västnyländska som här en härlig brittisk brytning.

Fastän en cricketmatch för den oinvigde ser väldigt gemytlig och kamratlig, för att inte säga sävlig ut, döljer sig nog den verkliga tävlingsandan där under ytan. "Vinnarskallen" finns där, åtminstone hos de flesta av spelarna.
- För mig är det viktigaste alltid att vinna, säger Parry allvarligt och brister genast ut i sitt medryckande skratt.

Kort efter det tillägger han dock:
- Nej, visst är det också viktigt att umgås med sina vänner och så, men nog går jag alltid in på planen för att vinna, säger han och lyckas faktiskt hålla masken.

Och visst hörs ljudliga hurrarop då bowlern (kastaren) lyckas bränna motståndarnas batsman (han med klubban). Och visst hörs det minst lika högljudda rop då bowlern träffar wicketsarna (käpparna i ändan av den lilla spelytan).

Inom kort reser Ekenäs Cricket Club, som till vardags spelar i den inhemska X-divisionen, till Estland för att spela två matcher mot The Old Barbarians.
- Det kom en challenge (utmaning) via den engelska tidningen The Guardians hemsida som vi vill svara på. Hoppas de kommer hit i nästa år för att spela mot oss. Annars reser vi dit igen, skrattar Alan Parry.

ECC-killarna spelar första matchen lördag den 29.6 och den andra dagen därpå.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland