Hoppa till huvudinnehåll

Kirgizistan vill stänga amerikansk flygbas

En serviceman som tillhör den amerikanska armén står vid flygbasen. Bild: EPA/IGOR KOVALENKO manas

Parlamentet i Kirgizistan har nästan enhälligt beslutit att den amerikanska flygbasen i landet ska stängas nästa sommar.

Flygbasen Manas, utanför huvudstaden Bishkek, är viktig för den amerikanska militärens transporter till och från Afghanistan. Enligt nyhetsbyrån AP hade USA väntat sig att få stanna kvar på basen om USA gick med på en högre hyra. Nu betalar USA 60 miljoner dollar per år för bruket av Manas.

Också Ryssland har en flygbas i Kirgizistan och i september i fjol beslöt Kirgizistan att Ryssland får stanna kvar där i 15 år till.

USA har länge misstänkt att Ryssland utövar påtryckningar mot Kirgizistan för att bli av med den amerikanska basen i landet. Ryssland vill inte att USA ska ha någon militär närvaro i före detta Sovjetunionen.

USA har haft i bruk flygbasen i Kirgizistan sedan år 2001. Också år 2009 beslöt det kirgiziska parlamentet att basen skulle stängas, men senare återkallades beslutet efter att USA accepterade en trefaldig hyra för basen.

Läs också