Hoppa till huvudinnehåll

För dykarna är soporna en guldgruva

Avfall från privata hushåll kan vara kladdigt, men avfall från matbutiker består ofta av varor i sin ursprungsförpackningar. Bild: Yle matavfall

I Finland slänger vi bort 120-160 miljoner kg mat per år - ca 20-30 kg per person. Sopdykarna Maria och Emmi tycker att det är skandalöst och hittar ofta sin middagsmat i butikskedjornas soptunna.

- Nu har vi så otrolig tur att jag dör, hojtar Emmi så fort hon öppnat soptunnans lock. Fram kommer snyggt inpackade munkar, pastejer, bröd, biffar, kött och yoghurt. Allt är packat i sina ursprungliga, oöppnade förpackningar och de enskilda paketen är insatta i en prydlig svart sopsäck.

Vi befinner oss på en innergård i Helsingfors för att undersöka hurudant ätligt avfall man kan hitta bland soporna. Just den här innergården är en riktig skattkammare för inbitna sopdykare, eftersom här finns avfall från både privata bostäder och en liten matbutik. Sopdykarna är speciellt intresserade av butiksavfall, eftersom det ofta är snyggt förpackat och i gott skick, trots att sista försäljningsdatum eventuellt gått ut.

Dyker i hemlighet

Emmi och Maria har ställt upp på en intervju om sopdykning på det villkor att de får uppträda under fingerade namn.
-Det är inget jag vill hålla hemligt, mina föräldrar och kompisar vet att jag gör det här. Men det här är ju illegalt, och då vill man kanske inte att arbetsgivare och myndigheter vet om det, säger Maria och Emmi håller med.

Ingendera har egentligen lust att göra något olagligt, men de upprörs av det slöseri med resurser det innebär att slänga bort ätbar mat.
- Det är ett sorts uppror mot konsumtionssamhället. Det är otroligt kortsiktigt att producera så mycket mat som ingen äter, säger Emmi och tillägger att också staten har startat informationskampanjer för att få folk att slänga mindre mat.

Och det stämmer att allt fler aktörer börjat engagera sig i frågan. S-gruppen har i samband med WWF startat en kampanj för att minska matsvinnet och medborgarorganisationer har organiserat sopbruncher- och middagar för att uppmärksamma problemet.

- Jag tror att det växer fram en ny generation som ser annorlunda på konsumtion. Vår generation börjar likna våra far- och morföräldras, där man tog vara på allt. Cirkeln sluts efter 30 år av att slit- och slängkultur, tror Emmi.

Mer om sopdykande i Svängrum söndagen 23.6 klockan 11 eller på Yles Arena. Programmet är det första i en serie på åtta avsnitt om moderna dödssynder ur ett sekulärt perspektiv och del ett handlar om överflöd.

  • Årets onödigaste pryl: Fleecetyget

    Syntetiska fibrer ger stora utsläpp av mikroplast.

    Tidningen Suomen Luonto har utsett fleecetyget till den onödigaste prylen för år 2017. Mikroplasters miljöpåverkan är orsaken till valet. Fleecetyget valdes ut av bland 400 olika förslag som skickats in av tidningens läsare. Med valet vill man belysa hur syntetiska tyger avger mikroplats när de tvättas.

  • På tv idag: Mäkäräinen jagar säsongens första seger

    Kaisa Mäkäräinens uppåtgående form bäddar för framgång.

    Före julpausen gör världscupen i skidskytte gör en sista anhalt i franska Le Grand Bornand i Annecy. Är det nu dags för säsongens första seger för Kaisa Mäkäräinen efter pallplatsen förra veckan?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes