Hoppa till huvudinnehåll

EU förbjuder mentoltobak - snuset behåller sodan

EU förbjuder mentolcigaretter och annan smaksatt tobak. Det blev klart när EU-ländernas socialministrar godkände ett nytt direktiv för tobaksprodukter i Luxemburg i dag.

Också varningstexterna och -bilderna på cigarettpaketen ska bli större.

Beslutet kommer att ha stor påverkan i Finland eftersom rökning av mentolcigaretter är vanligare här än på annat håll.

Omsorgsminister Susanna Huovinen anser att det är bra ändå.

− Var fjärde rökt cigarett i Finland är en mentolcigarett och trots det eller just därför understöder vi det här förbudet, säger omsorgsminister Susanna Huovinen i samband med EU-mötet här i Luxemburg.

Ministern hänvisar till forskningsresultat som visar att det är lättare att börja röka mentolcigaretter och svårare att sluta. Utgående från de här uppgifterna har det inte varit svårt att driva en hård linje gällande tobaksdirektivet.

En del utländska diplomater har varit förvånade över att Finland som har så många mentoltobaksrökare har drivit frågan så hårt och bestraffat sina egna rökare. Omsorgsministern har inga svårigheter med det.

− Om vi med det här förhindrar att tusentals unga börjar röka så har det här stor betydelse, anser Susanna Huovinen.

Tre års övergångstid

Normalt i EU-sammanhang går skiljelinjen mellan nord och syd, men i den här frågan är det mera mellan väst och öst. Fyra länder i Öst- och Centraleuropa försökte urvattna direktivet. Det blir i alla fall en tre års övergångsperiod innan mentolcigaretterna försvinner.

Cigarettpaketet ska också få större varningsetiketter. 65 procent av paket ska utgöra text som "rökning dödar" och liknande varningar. Kommissionen hade velat ha ännu större texter, men var tvungen att kompromissa.

Sverige behåller snuset

Snuset ingår också i tobaksdirektivet. Sverige är det enda land där snus officiellt får säljas. EU hade krävt att snuset inte längre skulle få ha natriumkarbonat, alltså soda i snuset. Sodan används som ett ämne som underlättar nikotinupptaget i läppen. Sverige lyckades till slut få behålla sodan i snuset.

Landets socialminister Maria Larsson var nöjd:

− Vi har faktiskt räddat snuset för vi kommer själva att kunna bestämma om ingredienser, produktreglering, ingredienser och natriumkarbonatet. Så de torra prillorna behöver inte bli resultatet utan det är fortsatt så att kan bevara sin fuktighet, sade socialminister Maria Larsson.

Åland hade nu velat tillåta snusförsäljning, men det är inget som Finland har gjort något åt.

Dan Ekholm, Luxemburg