Hoppa till huvudinnehåll

På midsommarnatten vill man drömma om kärlek

Pia-Maria Niemitalo. Bild: Yle/Kati Enkvist folklorist

Prästkragar och ormbunkar, inga växter som bär frukt. Kom ihåg det ifall du planerar att plocka en bukett som ska läggas under huvudkudden natten till midsommardagen. Har du tur drömmer du om mannen som kommer att bli din.

Midsommar är en uråldrig tradition. Vi firade midsommar i Norden redan på 1200-talet.

- Traditioner förändras och hur vi firar midsommar, som var en hednisk högtid, har också förändrats, säger folkloristen Pia-Maria Niemitalo.

vita blommor med gul mitt
vita blommor med gul mitt Bild: Yle/Nina Bergman prästkrage,blomma

- Midsommar var förut en övergångsrit till sommaren. Numera stillar den vårt gemenskapsbehov och tillåter oss att träffas och njuta av varandras sällskap.

Blommor under kudden

Redan i slutet av 1800-talet plockade flickorna i Svenskfinland blommor och placerade dem under kudden i hopp om att drömma om sin framtida make. Niemitalo berättar att det finns massor med olika varianter av den här traditionen.

- Du behöver antingen sju eller nio olika sorters blommor. De talen anses vara magiska och lyckobringande i folktron. Antingen ska blommorna plockas i olika diken, på en kyrkogård eller i skogen. Blombuketten kan man låta vara som sådan eller också binda sig en krans. Till natten placerar man blommorna under kudden eller kring armen, och har man tur drömmer man om den man kommer att gifta sig med, säger Pia-Maria.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje