Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen har aldrig varit så impopulär som nu

Professor Göran Djupsund
Statsvetaren Göran Djupsund tycker det är sannolikt att regeringen sitter kvar, även om den är impopulär. Professor Göran Djupsund Bild: Yle professor

Färre än var fjärde finländare tycker att regeringen har lyckats bra i sitt arbete, visar Helsingin Sanomats gallup. Statsvetaren Göran Djupsund tror ändå att regeringen håller ihop mandatperioden ut.

Bara 22 procent ansåg att regeringen har lyckats bra eller mycket bra, jämfört med 38 procent för ett år sedan. Regeringens popularitet är lägre än någonsin tidigare under dess styre.

Speciellt Samlingspartiets och Socialdemokraternas popularitet har rasat, och av regeringspartierna är det bara Vänsterförbundet som får ett lika bra vitsord som i fjol.

Också stödet för statsminister Jyrki Katainen är på bottennivå.

Katainen förklarar i Helsingin Sanomat regeringens impopularitet med problemen inom euroområdet och att vi är inne i en samhällelig brytningstid.

Statsvetaren Göran Djupsund håller med Katainen.

- Impopulariteten kan bero på att folket känner att regeringen inte får något till stånd. Regeringen har inte drivit igenom reformerna de borde ha drivit igenom.

Centerns popularitet stigit

För oppositionen, speciellt Centern går det bättre. Nu är 40 procent nöjda med Centerns arbete, jämfört med 26 procent för ett år sedan.

Djupsund tror ändå att regeringen kommer att hålla ihop.

-I Finland är det så impopulärt att sitta i oppositionen. De flesta är redo att sälja det mesta för att sitta kvar i regeringen.

Enligt Djupsund är frågan om alla partier kommer att sitta kvar mandatperioden ut. Regeringen har råd att tappa ett par småpartier.

-Till exempel Vänsterförbundet kan gå ur för att kunna föra en tuffare valkampanj i nästa val.

Läs också