Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Forsén-Ström: Konsten att ta en paus

Camila Forsén-Ström
Camila Forsén-Ström Bild: Yle camila forsén-ström

En äldre släkting till mig sa alltid när midsommarhelgen passerat: ”He va han somarin he!”. Kanske aningen krasst tänkande för det är ju nu som den börjar för många, sommaren, skriver Camilla Forsén-Ström, programledare och konstexpert i Strömsö, i en kolumn.

Det är nu som vi finländare ska ladda våra solcellsbatterier och lagra inomboende värme för resten av året. Drömmen om den oändliga semesterledigheten med sol, vind och vatten, men som i verkligheten kanske mera är en kamp mot myggen, ogräset och regnbyarna. Same same men ändå inte lika. Huvudsaken är att vi är lediga.

Och det är befriande optimistiskt varenda gång, det vi ska hinna med. Vi ska bygga terrass, vi ska odla grönsaker, ordna sommarfester, läsa böcker, hänga på stranden, vara på sommarstugan, se snygga och fräscha ut på stan (inte för att nån ser en, för alla är på landet) och vi ska uppleva, ingen skillnad på vilken upplevelse, bara den är nåt annat än det vanliga. För det vanliga är förknippat med resten av året. Nu ska vi ha det bra, nu ska vi mysa.

Och framför allt ska vi tagga ner. Nu skiter vi i stressen, nu lägger vi den åt sidan. Vi ska gräva lite inombords i oss själva och hitta den där känslan som man hade när man fick sommarlov i lågstadiet. En evighet att frihet. Den euforin när man visste: Jag kan sova länge i morgon!

I mitt huvud har jag en klar vision om hur kalenderåret ser ut. Inte helt enligt de vanliga normerna, men oerhört tydlig för mig och min inre syn. Om ni ser en tillplattad cirkel framför er, där den tillplattade toppen är sommarmånaderna, botten är jul och nyår. Det är ledighetszonerna! Sen rör jag mig motsols i den cirkeln där kortsidorna är höst och vår, där arbetar jag, där ger jag järnet för att sen pausa. Fungerar alldeles utmärkt eftersom ledigheten enligt min vision ser lika stor ut som arbetsinsatsen. Positivt tänkande min vän, positivt tänkande!

Och nu är det äntligen dags att dansa och pausa!