Hoppa till huvudinnehåll

HS: Niinistö lika populär som Halonen

Arkivbild. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa sauli

Det finska folket ger president Sauli Niinistö ett gott betyg. Han är nu lika populär som sin föregångare Tarja Halonen, skriver Helsingin Sanomat i dag.

Nästan 80 procent av finländarna anser att Niinistö har lyckats rätt så bra eller väldigt bra i sin uppgift. Det framgår ur en opinionsundersökning som Helsingin Sanomat har låtit göra. Endast fyra procent av de svarande ger Niinistö ett rätt så dåligt eller väldigt dåligt betyg.

– Niinistös popularitet är nu på samma nivå som Tarja Halonens var i många år, säger Juhani Pehkonen, avdelningschef vid TNS-Gallup som gjort undersökningen.

Ytlig bild av presidenten

Enligt Göran Djupsund, professor i statskunskap, är det inte överraskande att finländarna ger Niinistö ett gott betyg.

– Jag undrar hur många finländare som kan räkna upp konkreta saker som Niinistö gjort. Man bedömer bilden av presidenten snarare än presidentens handlande. Och den bilden har varit rätt så positiv.

Enligt Djupsund är det främst via medier som människor har möjlighet att bilda sig en uppfattning om presidenten. Han säger också att de höga siffrorna delvis kan bero på att Niinistö flörtat med befolkningen, genom att vara emot regeringen i vissa frågor.

– Han krävde till exempel mer öppenhet av beslutsfattarna då Greklandsfrågan var på tapeten. Halonen gjorde samma sak, presidenten gillar att vara på folkets sida.

Drygt tusen finländare deltog i undersökningen som gjordes i början av juni. Felmarginalen är tre procentenheter.

Läs också