Hoppa till huvudinnehåll

Städernas samarbete med Forenom förändras

Forenom erbjuder hotelliknande bostäder i hela huvudstadsregionen. Bild: Forenom forenom

Principerna för nödinkvarteringen i Forenoms bostäder förändras. Nödinkvartering ska nu erbjudas i högst i tre månader och de inkvarterade ska få hjälp av Forenom att hitta en permanent bostad.

Forenom är ett företag som erbjuder hotelliknande bostäder för behövande. Hyran för ett dygn i en Forenom-bostad rör sig mellan 30 och 50 euro.

I framtiden ska en plan göras upp för varje invånare som Forenom inkvarterar via någon av städerna i huvudstadsregionen. Tanken med planen är att hitta en bestående bostad för att den boende inte ska behöva sova under bar himmel då de tre månaderna har gått. Företaget diskuterar förändringarna med de nuvarande nödinkvarterade under sommaren.

- Vi tar i bruk ett rekommendationsbrev som den boende får om hans eller hennes boendehistoria i vår bostad är fläcklfri. Rekommendationsbrevet ska hjälpa en att hitta en bostad. Idén har fått ett positivt mottagande bland branschfolket, säger Forenoms vd Johannes Kangas i ett pressmeddelande.

Forenom lovar också att kommunikationen med staden ska bli mer transparent.

Samtliga städer i huvudstadsregionen använder sig av Forenoms tjänster då städernas egna nödinkvartering inte räcker till alla bostadslösa.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i mars att Forenoms nödinkvartering i fjol kostade Esbo stad två miljoner euro, medan prislappen 2011 var 1,8 miljoner euro. Enligt Helsingin Sanomat kostade den tillfälliga inkvarteringen Helsingfors stad 6,4 miljoner euro i fjol och över hälften gick till Forenom.

Läs också