Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: Säpo spionerade på Vänsterpartiet

Bild: Skärmdump från Aftonbladet vp

Säkerhetspolisen i Sverige spionerade i många år på Vänsterpartiet. En agent fick uppgiften att skaffa fram information om partimedlemmar.

En nu 48-årig officer hävdar i en intervju för Aftonbladet att han i slutet av 1980-talet infiltrerade Vänsterpartiet på uppdrag av Säpo. Hans uppgift var att skaffa fram information om vänsterns nyckelpersoner, däribland Lars Ohly som då var partisekreterare och senare blev ordförande för Vänsterpartiet.

Enligt agenten kom han flera högt uppsatta vänsterpartister väldigt nära, däribland riksdagsledamoten Jens Holm som var intressant på grund av sina kontakter till den colombianska Farc-gerillan. Agenten säger sig ha varit verksam ända till långt in på 2000-talet.

Lars Ohly är upprörd över Säpos agerande. Han säger i en kommentar till Aftonbladet att Säpo ska "ge fan i" att spionera på riksdagspartiers partisekreterare.

Säpo har inte velat kommentera fallet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes