Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty International: Varför är Putin rädd?

Amnesty vädjar till Putin genom tidningsannonser. Bild: Yle amnesty kampanj

Männisorättsorganisationen Amnesty International vädjar i helsidesannonser i Helsingin Sanomat och HBL till Rysslands president Vladimir Putin, som besöker Finland i dag.

Putins mun är täckt med frågan Putin - varför så rädd? Texten välkomnar Putin till Finland där det är okej att vara homosexuell och där man får föra fram sina åsikter fritt utan att det innebär fara för någon.

- Vi ville få maximalt stor synlighet nu när Putin kommer till Finland. Putins tredje presidentperiod har präglats av grova begränsningar av yttrandefrihet och av medborgerliga rättigheter. Enskilda homosexuella personer trakasseras och medborgarorganisationer som jobbar för homosexuellas rättigheter har svårt att fungera i Ryssland. Med den här annonsen vill vi att så många människor som möjligt vet det här och berättar det för Putin, säger Frank Johansson, verksamhetsledare vid Amnesty Internationals sektion i Finland.

Hur ska meddelandet nå Putin?

- Vi har skivit till president Sauli Niinistö och bett att han lyfter upp de här frågorna. Vi har också en demonstration i Nådendal i dag. Vi hoppas att Putin ser den. Vi utgår från att de ryska diplomaterna här i Finland läser dagstidningarna och för fram ärendet.

Är det här en internationell kampanj?

- Den här tidningsannonsen är gjord i Finland, men kampanjen pågår internationellt. Vi vill att Putin möts av liknande kampanjer när än han besöker andra europeiska länder. Vi har hittills haft en liknande kampanj i Holland och Tyskland. Putin ska veta att vi i Europa inte delar hans värden. Vi tycker att Ryssland går i fel riktning, säger Frank Johansson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes